Πολιτική
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 20:34

Αλ. Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα

Ο Πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και επιμένει στο μαύρο στο δημόσιο σήμα της ΕΡΤ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο Πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και επιμένει στο μαύρο στο δημόσιο σήμα της ΕΡΤ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα, τονίζοντας πως οι μάσκες έπεσαν καθώς οι θιασώτες της «νομιμότητας» δεν έχουν σταματήσει να παρανομούν εδώ και ένα χρόνο.

Οι συνεταίροι του, σημείωσε, συνεχίζουν να αποδέχονται την ταπείνωση που τους έχει επιβάλλει ο Πρωθυπουργός και χθες δεν τόλμησαν ούτε καν να ψελλίσουνε τη λέξη ΕΡΤ ενώ κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τους 2.700 εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει να κλείσει δέκα νοσοκομεία, 200 σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ΔΥΟ, πανεπιστήμια και την ΕΑΣ.

«Το success story των μνημονίων είναι η απογείωση της επίσημης ανεργίας από 11,2% σε 27% μέσα στα τρία χρόνια», επεσήμανε.

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης μπορεί να γίνει με: 

 • Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 • Με τη δεύτερη μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ο τόπος. Το εργοδοτικό δίκαιο να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο. Να επανέλθει η προστασία στους εργαζόμενους.
 • Με προσανατολισμό κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά ανέργων με ανήλικα παιδιά.
 • Ένα ακόμη βήμα θα είναι η ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία.  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως θα σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση και θα δημιουργηθεί το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα.

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απασχόληση συνδέεται με την πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας, είπε και πρόσθεσε πως πάμε να προκαλέσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και τα πρότυπα:

 • Με άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών τάξεων, με δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων.
 • Με αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 • Με καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους, κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 • Με άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ που ήταν πριν την μείωσή του στις 28-2-2012 με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες.
 • Με εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του, εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 • Με την απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας
 • Με την απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.