Κοινωνία
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 15:51

ΠΕΦ: 200 εκατ. ευρώ η ζημία για κράτος-ασθενείς από τη χαμηλή διείσδυση γενοσήμων

Σε «απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα» βρίσκονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%), όσο και σε όγκο (~25,5%), επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σε «απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα» βρίσκονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%), όσο και σε όγκο (~25,5%), επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

«Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στη φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη» σημειώνει η Ένωση, εξηγώντας ότι «αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία, πρωτίστως για τους ασθενείς, που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων, που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ!». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θεωρεί ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. «Αυτά τα - μνημονιακής έμπνευσης - μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου» υποστηρίζει η ΠΕΦ.

Η Ένωση καλεί την Πολιτεία:

  • «Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι  τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.
  • Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς).
  • Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων».