Κοινωνία
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 11:40

Σε κλοιό προβλημάτων ο Διόνυσος λόγω του χιονιά

Αποκλεισμένοι στα σπίτια τους παρέμειναν και σήμερα πολλοί κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, καθώς το χιόνι δεν έχει καθαριστεί από τους δρόμους.

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Αποκλεισμένοι στα σπίτια τους παρέμειναν και σήμερα πολλοί κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, καθώς το χιόνι δεν έχει καθαριστεί από τους δρόμους.

Και στις επτά κοινότητες (Διόνυσος, Δροσιά, Ροδόπολη, Άνοιξη, Σταμάτα, Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι) ο εκχιονισμός γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ, πέραν των κεντρικών οδών, διαπιστώθηκε αδυναμία των τοπικών αρχών να καλύψουν τις παρόδους, ειδικά σε σημεία κατηφορικά, όπου είχε σχηματιστεί πάγος και δεν μπορούσε να κινηθεί τίποτε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν χαρακτηριστικές οι διαμαρτυρίες δημοτών που, για δεύτερη ημέρα, δεν κατάφεραν να φύγουν για τις δουλειές τους. Κυρίως, τόνιζαν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία του μηχανισμού παρότι αναμενόταν κακοκαιρία, δεν έπεσε αλάτι από νωρίς και έτσι η ευρύτερη περιοχή έμεινε στο έλεος του χιονιά με δεδομένες, μάλιστα, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες… Ακόμη και επικεφαλής κοινοτήτων άφηναν αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι δεν υπήρξε σωστή οργάνωση.

Εύσημα έδιναν, ωστόσο, στους εθελοντές που επιχειρούσαν από τη Δευτέρα τα βράδυ και μετά, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ηλικιωμένοι και άλλοι αναξιοπαθούντες είχαν ανάγκη μεταφοράς για ιατρικούς λόγους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κλιμάκια της περιφέρειας, της ΔΕΗ και άλλων φορέων, παρενέβησαν σε αρκετά περιστατικά πτώσης δένδρων, που έγιναν αιτία να διακοπεί η ηλεκτροδότηση από καλώδια τα οποία παρασύρθηκαν. Διακοπές ρεύματος, αλλά και της υδροδότησης υπήρξαν σε όλες σχεδόν τις κοινότητες για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Φόβοι εκφράζονται, τέλος, για τις συνέπειες που θα έχει το νέο κύμα κακοκαιρίας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν πλημμύρες από βροχοπτώσεις που θα παρασύρουν τον μεγάλο όγκο χιονιού, καθόσον στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ρέματα, μπαζωμένα ή συρρικνωμένα σε στενούς αγωγούς, οι οποίοι περνούν από πυκνοκατοικημένα σημεία και κεντρικούς δρόμους.