Απόψεις
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 14:00

Με την άδειά σας

Παραμονή Φώτων του 2014. Ο ψευδοεπαναστάτης, με την κόμη πιο μαύρη κι από τις σκοτεινές του αναλύσεις, που δεν του πέτυχε στη συνέχεια το ντεκαπάζ, έγινε καπνός. Ο καταδικασθείς έξι φορές σε ισόβια, είχε λάβει άδεια έως τις 8 Ιανουαρίου, λόγω των εορτών, από τις φυλακές Κορυδαλλού και εξαφανίσθηκε. Δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική και σήμανε συναγερμός, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Παραμονή Φώτων του 2014. Ο ψευδοεπαναστάτης, με την κόμη πιο μαύρη κι από τις σκοτεινές του αναλύσεις, που δεν του πέτυχε στη συνέχεια το ντεκαπάζ, έγινε καπνός. Ο καταδικασθείς έξι φορές σε ισόβια, είχε λάβει άδεια έως τις 8 Ιανουαρίου, λόγω των εορτών, από τις φυλακές Κορυδαλλού και εξαφανίσθηκε. Δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική και σήμανε συναγερμός.

«Ατυχέστατο γεγονός» το χαρακτήρισε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τα νομικά είναι για τους νομικούς, οι νόμοι για τους νομοθέτες και οι ατυχείς στιγμές για τους ανθρώπους, αλλά ήταν αυτή η περίπτωσή μας;

Εντάξει, μετά από έναν χρόνο τον βρήκαμε. Στην Ανάβυσσο, χωρίς κρεμεζί πουκάμισο. Επέστρεψε στο κελί. Το «ατύχημα» απέδειξε ότι βαδίζαμε σε γυαλί. Η χαλαρότητα στο σύστημα εσωτερικής ασφαλείας, που θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναθεώρηση νόμων, έστρωσε στον ισοβίτη για τρομοκρατικές ενέργειες το χαλί. Καταφανώς, δεν παρακολουθούνταν.

Παρακολουθώ τη συζήτηση για τη διήμερη άδεια στον 11 φορές ισοβίτη και έχω ζαλιστεί. Προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία; Ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει άδεια και οι αρμόδιες αρχές κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Αναιρεί η χορήγηση αδείας τις εγκληματικές πράξεις -11 ανθρωποκτονίες τον βαραίνουν- και τις απόψεις του συγκεκριμένου, που δεν έχει δώσει και δείγματα μεταμέλειας; Μη λέμε τα αυτονόητα. Το συμβούλιο των φυλακών και ο εισαγγελέας επόπτης έκριναν, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, με βάση τον νόμο, αν και το σκεπτικό δεν έχει γίνει γνωστό.

«Τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος». Δεν έχω ενδείξεις για να το αμφισβητήσω, αλλά είναι εκείνο «το γράμμα αποκτείνει, το δε πνεύμα ζωοποιεί» που δεν μ’ αφήνει σε χλωρό κλαρί.

Τα νομικά είναι για τους νομικούς και οι νόμοι για τους νομοθέτες. Αν ο νόμος προξενεί κακό, να αλλάξει είναι λογικό.  Τα νομικά είναι για τους νομικούς κι οι νόμοι για τους νομοθέτες. Γι’ αυτούς που μετρούν απουσίες, όμως, είναι σφαίρες οι επευφημίες.