Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Με ταχύτητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Στην ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση – όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. «Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» είπε.

Όπως σημείωσε, έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια στην Αττική, την Εύβοια, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Συμπλήρωσε δε πως άρχισε ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής και πως σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας είχαν διατεθεί 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 πολίτες που υπέβαλαν αιτήσεις, ενώ ως σήμερα τα ξημερώματα έχουν κατατεθεί 1.584 αιτήσεις στην πλατφόρμα της «Αρωγής».

«Θέλω να καλέσω τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα και να καταθέσουν τα στοιχεία τους. Για όσους συναντούν δυσκολίες, ήδη έχει ληφθεί πρόνοια κι έχουν μοιραστεί tablet στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων που έχουν συσταθεί για τον λόγο αυτόν. Ήδη, 15 έχουν διατεθεί στην Εύβοια κι αντίστοιχος αριθμός θα διατεθεί σήμερα και στην Πελοπόννησο» δήλωσε ο κ. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και πως οι πληγέντες μπορούν, με την υποβολή της αίτησης, να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής κι απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

«Η ασφάλεια για μας είναι μια δυναμική και πολυεπίπεδη έννοια, με βάθος. Δεν εξαντλούμαστε στην επιφανειακή αντίδραση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων» είπε.

«Η μάχη κατά των πυρκαγιών συνεχίζεται όπου παρατηρείται μέτωπο. Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο, πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα. Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πώς μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα. Και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.