Skip to main content

Γκουτιέρες: Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα

«Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Λέσβο και στα κέντρα υποδοχής στην Αθήνα ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι οι άνθρωποι δέχονται φροντίδα και ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του «και αυτό είναι το πιο σημαντικό». «Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη», τόνισε.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι  στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, «αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα».

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας».  «Οι Έλληνες», πρόσθεσε, «έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται».

Όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες, μέσω της μετεγκατάστασης από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία, απευθείας προς τις χώρες προορισμού στην Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη συμπερίληψης των Αφγανών προσφύγων στα προγράμματα επανεγκατάστασης εντός της Ε.Ε..