Skip to main content

Ευ. Μεϊμαράκης: Η πολιτική απάτη αποκαλύφθηκε

Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Προχωρήστε μόνοι σας, έχετε πολύ καλή πλειοψηφία», είπε, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «μετάλλαξη» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σας αναγνωρίζω».

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας «δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη». «Για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν μετά από συμφωνία με ανοιχτά χαρτιά, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με την συμφωνία ψηφισμένη», υπογράμμισε και σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έκανε μία εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως οι εκλογές έγιναν και ο λαός απεφάνθη και χάσατε με 7,5 μονάδες. Χάσατε πανηγυρικά. μπορεί να είστε σε προεκλογική περίοδο, όμως ο τόπος έχει ανάγκη από όραμα και σχέδιο, όχι από προεκλογικές ρητορείες».

Ο κ. Μεϊμαράκης επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ. «Όποιος και να είναι πρόεδρος, η ΝΔ θα είναι συγκροτημένη. Εμείς θα το λύσουμε εδώ φιλικά, μία παρέα είμαστε», είπε και είπε εμφατικά «εγώ δεν αναμίχθηκα στα εσωκομματικά σας (…) εσείς θα μιλάτε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι»

«Δεν υπάρχει διάθεση στα εσωκομματικά της ΝΔ, ήτα πολιτική παρέμβαση και αφορούσε το χρέος που είναι εθνικό θέμα», απάντησε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «στα κόμματα πρέπει να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, κακώς το εκλάβατε ως παρέμβαση».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν οξύς στην κριτική του προς την κυβέρνηση για τα θέματα της διαφθοράς. «Σας άκουσα να μιλάτε για τους κακούς ολιγάρχες. Έχετε καμιά μυγίτιδα και σας κυνηγούν; Σας καλώ: πείτε ονόματα και διευθύνσεις. Και επειδή όλοι γνωριζόμαστε, ονόματα. Δεν είναι και πολλά», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Υπουργό Επικρατείας: «Κι εσείς κύριε Παππά, που με κοιτάτε, τι κρατάτε και δεν φέρνετε τον νόμο (για την αδειοδότηση των ΜΜΕ); Η Ελλαδίτσα μας είναι μικρή χώρα και όλοι ξέρουμε τις παρέες μας και τις συναναστροφές μας και ποιος στηρίζει ποιον». «Ο βρώμικος προεκλογικός πόλεμος θα απαντηθεί. Εμείς με τις 50 υπογραφές που διαθέτουμε θα φέρουμε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν. Θα έρθετε εσείς με την υπογραφή σας και θα πείτε ότι η ΝΔ δεν εμπλέκεται», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Η πολιτική απάτη που στήσατε έχει αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα απ’ όσα λέγατε προεκλογικά. Την ίδια ώρα, ατυχώς για σας, κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναφέρει ότι η χώρα επιστρέφει στην ύφεση, η ανεργία διογκώνεται, η χώρα επιστρέφει στα ελλείμματα, ότι έχουμε 62% πρόσθετους φόρους και 38% περικοπές δαπανών, κυρίως από τις συντάξεις», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επενδύετε στον πολιτικό καιροσκοπισμό και τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές κορώνες. Πάνε οι βάρβαροι».

«Άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό σας είπα ότι πάθατε μετάλλαξη όταν ψηφίσατε το μνημόνιο. Εγώ προσωπικά δεν σας αναγνωρίζω», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι δυστυχώς βρίσκονται μπροστά μας και δημιουργήθηκαν από την πρώτη διακυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας. Αποδεικνύεται πως όσα λέγαμε προεκλογικά ισχύουν στο ακέραιο».

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι δεν θα επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πρότεινε για τα φαρμακεία να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο και επαναβεβαίωσε ότι «η φορολόγηση των αγροτών από εμάς δεν γίνεται δεκτή, να το ξέρετε». «Στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται, λέμε όμως ότι μας βρίσκετε κάθετα απέναντί σας σε νέα μέτρα, σε νέες περικοπές», δήλωσε.

«Εμείς το καλοκαίρι σας δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, τέτοια που ποτέ δεν έχει δοθεί στη χώρα. Και αντί να γίνατε εθνικός ηγέτης ξαναγίνατε κομματάρχης και μας πήγατε στις εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμώντας ότι «σήμερα κανείς δεν αισθάνεται ότι ζει καλύτερα απ’ ότι τον Γενάρη. Όποιον και να ρωτήσετε θα σας το πει».

Για τις τράπεζες ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις, παρά τα όσα είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αναφερόμενος στα θέματα της παιδείας είπε ότι «δεν μπορεί η αριστεία να θεωρείται ρετσινιά, δεν μπορεί η χρονιά να ξεκινά με κενά και μία χούφτα καταληψίες να κάνουν κατάληψη. Αυτά δεν είναι νέα, δεν είναι προοδευτικά είναι συντήρηση του παλαιού, πιο νοσηρού παρελθόντος». Και πρόσθεσε εμφατικά: «μην τολμήσετε αλλαγές βιβλίων, γιατί αν τολμήσετε αλλαγές βιβλίων με βάση τις απόψεις που έχει ο Υπουργός Παιδείας για την γενοκτονία των Ποντίων, είναι ύβρις στη νέα γενιά».

Επανέλαβε την στήριξη της ΝΔ στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πέτυχε να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία».

Ζήτησε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών. «Πρέπει να τελειώνουμε σήμερα, όχι αύριο. Φέρτε τώρα την πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στον προπηλακισμό εφοριακών στη Δυτική Μακεδονία. «Κινδυνεύουμε οι εφοριακοί να πάρουν τα κλειδιά και να μπαίνουν στα σπίτια μας. Και να μπαίνουν αν υπάρχουν στοιχεία για παρανομίες, αλλά όχι στα πανηγύρια να κυνηγούν τους φουκαράδες», είπε. «Υπερασπίζεστε αυτό που έγινε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός. «Όχι, αλλά μόνο τους φουκαράδες βλέπω και κυνηγάτε», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

newsroom naftemporiki.gr