Skip to main content

Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ζάππειο Μέγαρο η Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών, εν όψει της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Επιδίωξη των χωρών που συμμετέχουν είναι επίσης η ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών, που κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ε.Ε. της Ισπανίας, ενώ ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Λίγο μετά τις 13.00 έφτασαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

13:00 – 14:45

1η συνεδρία εργασιών

15:00 – 15:15

Οικογενειακή φωτογραφία

15:15 – 16:30

Γεύμα εργασίας

16:45 – 17:15

Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

17:30 – 18:30

Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος