Μεγάλη ανευθυνότητα για την επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού καταλόγισε στις πολιτικές δυνάμεις και τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «επιχείρησε να απευθυνθεί στα ακραία λαϊκιστικά ένστικτα στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει» και κατηγορώντας την ότι τον Ιανουάριο «μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα».
«Η Ευρώπη βιώνει μία πρωτοφανή κρίση από πρόσφυγες πολέμου και βίας. Η εικόνα του τρίχρονου ισχυρή γροθιά στο στομάχι για όλους. Ειδικά για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η χθεσινή εικόνα της φρίκης έρχεται να καταδείξει την μεγάλη ανευθυνότητα και πολιτκών δυνάμεων και ειδικά της Ν.Δ. που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα για μικροκομματικά οφέλη. Προσπάθησε να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα, στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή προκειμένου να ψηφοθηρήσει» σχολίασε.
Όπως είπε, παραμερίζει την ανικανότητά της να διαχειριστεί στοιχειωδώς ως κυβέρνηση το ζήτημα και στέκεται στην κριτική της περί ανοιχτών συνόρων. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «τι ζητούσαν αλήθεια από την κυβέρνηση; Να βυθίζουμε τις λέμβους των προφύγων; Και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών;».
Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι τον Ιανουάριο «μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα ενώ ήταν ορατό ότι ερχόταν το πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το κόμμα της λεωφόρου Συγγρού είναι σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής, καθώς «μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας».
«Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής» τόνισε.
«Οι άνθρωποι που στιβάζονται και πεθαίνουν στα σύνορα δεν είναι μετανάστες αλλά πρόσφυγες», διεμήνυσε και προχώρησε σε εκτενή αναφορά των πρωτοβουλιών που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ιδρύσαμε ειδικό υπουργείο έχοντας τη διορατικότητα, θέσαμε το πρόβλημα στην Ευρώπη και πετύχαμε τη σύνοδο κορυφής για το θέμα καθώς και τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Υπογράμμισε επίσης ότι για το χρηματοδοτικό πλαίσιο υπήρχε εκκρεμμότητα, καθώς μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε σε σχετικά αιτήματα για να δοθεί οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι τον Οκτώβρη του 2014 τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από εμάς», υποστήριξε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαικό και παγκόσμιο και πρόσθεσε ότι «δοκιμάζεται η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη και να λειτουργεί ως πραγματική ένωση».
«Δεν αρκεί η συγκίνηση στις δραματικές εικόνες των νεκρών παιδιών, δεν αρκεί να συμπάσχουμε, πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη. Κρίνεται η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας κρινόμαστε όλοι», υπογράμμισε.
Οι πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:
Ιδρύσαμε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας τη διορατικότητα ότι το πρόβλημα των προσφυγικών ροών θα το καταστήσει απαραίτητο διοικητικό εργαλείο.
Θέσαμε το θέμα στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ζητήσαμε και πετύχαμε τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία και ενέκρινε, για πρώτη φορά, τη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ήδη, άμεσα, δρομολογείται η μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων.
Αποκαταστήσαμε τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τη διοικητική κράτηση. Ο μέγιστος χρόνος διοικητικής κράτησης αλλοδαπών δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, όπως προβλέπεται από το νομό.
Οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα. Και όλα αυτά, ενώ παραλάβαμε μηδέν σχεδιασμό και χρηματοδοτικό κενό και ενώ μέσα στο 2015 τετραπλασιάστηκαν οι ροές!
Για το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020, υπήρχε εκκρεμότητα για την υποβολή του αιτήματος και την στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα.
Τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έχουν ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση, που αγγίζουν τα 4,6 εκατ. ευρώ. Προορίζονται για την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, και για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών στα νησιά αλλά και την Αθήνα.
Αναμένουμε, επίσης, την έγκριση αιτήματος για την ενίσχυση του Λιμενικού (ύψους 2,8 εκατ. ευρώ), ενώ συναφή αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης θα ακολουθήσουν και για όλο το διάστημα σε συνάρτηση με τις ροές και τις ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν.
Προχωρήσαμε, τέλος, στην αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και εξασφαλίσαμε ότι όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα καλύπτονται σε δομές φιλοξενίας.
Ενισχύσαμε το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσίας Ασύλου (λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά).