Skip to main content

Μέχρι αύριο από τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και εστίαση

Μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων των επιχειρήσεων της εστίασης από το τέλος αυτής της εβδομάδας, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε προλογίζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας». 

Σε ερώτηση για το αν αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» για τον εθελοντικό εμβολιασμών παιδιών μικρότερων ηλικιών, 12-15 ετών, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι πρόκειται για μία «επιστημονική συζήτηση» και η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των επιστημόνων.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων, τον οποίο έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να συνοδεύτεται από επιπλέον διευκολύνσεις- αντίβαρα πέρα από αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως θα υπάρχει ένα πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί εφόσον πρόκειται για υποχρεωτικότητα, ωστόσο, συνέστησε υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών να προβλέπονται για αργότερα με κίνδυνο δεδομένου ότι τα σχολεία ανοίγουν το Σεπτέμβιο να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των εμβολιασμών, η κ. Πελώνη σημείωσε πως οι εμβολιασμοί των εκπαδευτικών προχωρούν καλά σε αυτή τη φάση. Όπως είπε, είναι περίπου στο 77% το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί. 

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην επιδείνωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, σκιαγραφώντας το προφίλ των κρουσμάτων και των περιοχών όπου εντοπίζονται. Όπως είπε, μεγαλύτερη επιβάρυνση παρουσιάζουν η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. 

«Κύριο χαρακτηριστικό της (νέα έξαρση της πανδημίας) είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών», εξήγησε προσθέτοντας πως το 70% των στελεχών της μετάλλαης Δέλτα εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

Σύμφωνα με την κυβερνητικη εκπρόσωπο, από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από τη Βρετανία και το Ισραήλ, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης  της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες». 

Το κείμενο ανανεώνεται…