Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Τα μνημόνια τέλειωσαν – Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

«Τα μνημόνια τέλειωσαν. Η χώρα ανακτά το δικαίωμα να ορίσει τις τύχες της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμα από την Ιθάκη, για την έξοδο από την οκταετή «οδύσσεια» των μνημονίων, την ώρα που η αντιπολίτευση αντέδρασε με ομοβροντία κατηγοριών εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα.

Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή 

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, από το νησί του Ιονίου «η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, αλλά είχε πάντα προορισμό, ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες».

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για χώρα σε καιρό ειρήνης. Υλοποιήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Δημοκρατία ευτελίστηκε, υποστήριξε. 

«Πριν από τρία χρόνια πήρε μία ιστορική απόφαση να πάρει το τιμόνι από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε βράχια και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε το καθήκον με υπευθυνότητα» είπε, προσθέτοντας:  «Περάσαμε από πολλά κύματα. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα και άλλοι θέλησαν να τα δαμάσουν».  

Με ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας από εδώ και πέρα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε αυτή την αφετηρία της νέας εποχής «δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων», «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει» και «δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι»: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Διότι όπως είπε αυτά «είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα».

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» είπε. «Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους» υπογράμμισε.  

Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή, κατέληξε. 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Έντονα ήταν τα πυρά κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού από την αντιπολίτευση, που στέκεται στην εποπτεία και τα προνομοθετημένα μέτρα.

«Η νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός λέει πάλι ψέματα, όπως έκανε με τις πυρκαγιές στο Μάτι.

«Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι.

Ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία.

Γι’ αυτό, σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρεται στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη.

Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας. Απεδείχθη όμως ένας αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «μίλησε σήμερα για “ημέρα λύτρωσης”, αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό», συμπληρώνοντας ότι «οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δις ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού».

Το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού θύμισε τη λαϊκή ρήση «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», σύμφωνα με ανακοίνωση του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κοτσούμπα, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή  εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».

Για «τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του ’15», η οποία «φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων», έκανε λόγο το Ποτάμι, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την έξοδο από τα μνημόνια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα τονίζεται πως «οι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες».

Όπως σημειώνει το Ποτάμι, οι Έλληνες «ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια», ενώ προσθέτει πως «όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ’ εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν».

Για «επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναφερόμενος στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, τονίζοντας παράλληλα πως «ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο «το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν. Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας».

naftemporiki.gr