Skip to main content

Ν. Κακλαμάνης: Πρόθεση εμπλοκής της Βουλής για απόκτηση των ιστορικών φωτογραφιών της Καισαριανής

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, υπάρχει διεθνής νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η εμπορία τεκμηρίων πολέμου και άρα απαγορεύεται και στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα να προχωρήσει στη σχετική δημοπρασία

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την πρόθεση εμπλοκής του κοινοβουλίου για την απόκτηση των ιστορικών φωτογραφιών των εκτελεσθέντων της Καισαριανής έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Σημείωσε επίσης ότι η Βουλή θα επιδιώξει να ελέγξει τη γνησιότητα των φωτογραφιών.

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ζητήσει από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την εξουσιοδότησή τους για να προχωρήσει τις σχετικές ενέργειες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα του παρασχεθεί ομόφωνα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, υπάρχει διεθνής νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η εμπορία τεκμηρίων πολέμου και άρα απαγορεύεται και στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα να προχωρήσει στη σχετική δημοπρασία.

«Πρωτίστως, αρμόδιο είναι το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο όπως γνωρίζω έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και όχι η Βουλής των Ελλήνων, αλλά η Βουλή επειδή έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων ασφαλώς θα εμπλακεί σε αυτή την διαδικασία για την απόκτηση αυτού του ιστορικού ντοκουμέντου» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή-πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αποκτηθούν οι φωτογραφίες από το Ίδρυμα για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι «το Ίδρυμα δεν έχει προϋπολογισμό, έχει όμως η Βουλή των Ελλήνων η οποία και θα ενεργήσει», συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ του έχει αποστείλει σήμερα «σωστή επιστολή», με το αίτημα να κινηθεί η Βουλή των Ελλήνων και όχι το Ίδρυμα, για την απόκτηση του ιστορικού αυτού υλικού.

Π. Μαρινάκης: Κινήθηκαν οι διαδικασίες από το υπουργείο Πολιτισμού

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις φωτογραφίες των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και σε ερώτηση εάν θα αποκτηθούν από το ελληνικό κράτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες πρέπει να αποκτηθούν εφόσον είναι γνήσιες, γιατί είναι τμήμα της κληρονομιάς του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες αλλά πρώτα θα ελεγχθεί από ειδικούς η γνησιότητά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.