Skip to main content

Αποστάσεις Γεραπετρίτη από τις αναφορές Λαζαρίδη για το «γκριζάρισμα του Αιγαίου»

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Για τα όσα ελέχθησαν σχετικά με τα Ίμια και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο σήμερα στη Βουλή, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη σχολίασε: «Το ιδεολόγημα της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών είναι απολύτως ανυπόστατο. Δεν έχει καμία απολύτως βάση και νομικό επιχείρημα. Η πάγια εθνική μας θέση είναι ότι το διεθνές δίκαιο έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δεν συζητούμε κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Καμία κυβέρνηση, κανένας Υπουργός δεν πρόκειται να αποστεί από τη βασική αυτή θέση».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μεγαλώνει το διεθνές της αποτύπωμα, θωρακίζεται από κάθε τυχόν επιβουλή και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι σημαντικό από κοινού όλοι να εργαστούμε πάνω στην κατεύθυνση αυτή χωρίς εσωστρέφεια και με το βλέμμα στην ενίσχυση της χώρας μας».

Για τη μεταφορά των 7 σορών από τη Ρουμανία

Επιπλέον, επιβεβαίωσε την ειδική πτήση της πολεμικής αεροπορίας με την οποία θα μεταφορθούν οι 7 σοροί των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια επτά νέων ανθρώπων χθες, ήταν μια τραγωδία ανείπωτη, γιατί η Ελλάδα, η ελληνική πολιτεία, στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα τόσο στις οικογένειες των θανόντων όσο και στους τραυματίες. Με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας αύριο θα επιστρέψουν οι σοροί στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης με ειδική πτήση του ΕΚΑΒ θα επιστρέψει και τραυματίας στην πόλη του για την περαιτέρω παροχή νοσηλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Σήμερα είχα την ευκαιρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να τοποθετηθώ για λογαριασμό της Ελλάδας για τα ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πολυμέρεια, τάσσεται υπέρ κάθε πρωτοβουλίας η οποία αφορά στην ειρήνευση στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τοποθετηθήκαμε ότι θα πρέπει πρωτίστως σήμερα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, να υπάρξει κάθε πρωτοβουλία η οποία θα κατατείνει στη βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επόμενη μέρα με παραδοσιακές, ισχυρές σχέσεις με όλον τον αραβικό κόσμο και με τη στρατηγική σχέση που διαθέτει με το Ισραήλ».

Επιπλέον, «είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ για το ζήτημα της Συρίας. Η Ελλάδα έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα της Συρίας. Θα πρέπει να τηρηθούν απολύτως οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός οι οποίες έχουν συναφθεί. Κάθε φαινόμενο βίας θα πρέπει να τυγχάνει πολύ εξειδικευμένης έρευνας και να υπάρχει απόλυτη λογοδοσία. Η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», ανάφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.