Skip to main content

 Γ. Κατρούγκαλος στο Naftemporiki TV: Διάλογος μετά τις ευρωεκλογές για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Πηγή: Naftemporiki TV

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού» δήλωσε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Την ανάγκη να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές επισήμανε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «Rush Hour», με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Σε ερώτηση για τον αν θεωρεί πως υπάρχει έδαφος για έναν ενιαίο φορέα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «η Κεντροαριστερά και η Αριστερά βρήκαν στέγη σε έναν ενιαίο φορέα μόνο όταν υπήρχε μία χαρισματική προσωπικότητα, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας». «Το βλέπω δύσκολο αυτό στην παρούσα στιγμή. Αυτό που θα έβλεπα είναι μία ευρύτερη συνεργασία προγραμματική όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου» πρόσθεσε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «είναι μεγάλος ηγέτης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι που θα απαντήσει ποιον ρόλο θα επιλέξει.

Ερωτηθείς αν παραμένει ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «αυτό είναι θέμα της συζήτησης που θα κάνω μετά τις ευρωεκλογές». «Με έβγαλε από αυτή τη θέση ο κ. Κασσελάκης διότι ο ίδιος είπε ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι πια μαζί μας» πρόσθεσε.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη χωρίς να υπάρχει ειρήνη στην Παλαιστίνη με μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού θέματος». «Η κλιμάκωση που είδαμε ήταν η συνέχεια μιας άλλης κλιμάκωσης που είχε επιλέξει το Ισραήλ, το οποίο δεν δέχεται τις πιέσεις από το σύνολο πια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε μια εκεχειρία στο μέτωπο της Γάζας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «το Ισραήλ προχώρησε παρά το γεγονός ότι δεν το έχει δεχτεί επίσημα σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά Πρεσβείας ξένου κράτους, της Πρεσβείας του Ιράν, δεν πρέπει αυτό να περνάει χωρίς προσοχή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κουβάρι, όπου πρέπει να περιμένουμε απάντηση από το Ισραήλ, το ζήτημα είναι τι είδους θα είναι αυτή η απάντηση, (…) το μέγιστο ζήτημα είναι εάν αυτή η απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ θα σημαίνει περεταίρω κλιμάκωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Νικόλ Λειβαδάρη ανέφερε πως «ενώ παραδοσιακά ήμασταν ένας παίκτης στη Μέση Ανατολή και επί του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και επί του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», «όχι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε αυτό που έλεγε η Ελληνική δεξιά την περίοδο του Εμφυλίου και τη Μετεμφυλιακή εποχή, ότι εμείς δεν είμαστε γέφυρα, είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης (…) δεν έμεινε στη θεωρία, για πρώτη φορά στείλαμε ελληνικές μπότες στο έδαφος».