Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Η κυβέρνηση φθίνει η αντιπολίτευση δεν πείθει

Alexandros Michailidis / SOOC

Καλό νέο για την ΝΔ η κατάσταση στην αντιπολίτευση όπου καταγράφεται πρωτοφανής κατακερματισμός δυνάμεων

Σε συνεχή πτωτική πορεία βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις νέες δημοσκοπήσεις ενόψει των Ευρωεκλογών αλλά την ίδια ώρα η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να μην πείθουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων της περιόδου είναι η συνεχιζόμενη απώλεια δυνάμεων της κυβέρνησης η οποία φαίνεται να προκαλείται σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία από την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, την εδραιωμένη πεποίθηση της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη των υπευθύνων των υποκλοπών αλλά και από το πρωτόγνωρο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργούν περιστατικά όπως η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής μπροστά στα μάτια της άπραγης αστυνομίας στους Άγιους Ανάργυρους.

Δημοσκόπηση Alco: Καταλογίζεται αλαζονεία στην κυβέρνηση – «Κανένα» κόμμα της αντιπολίτευσης αξιόπιστο για διακυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Alco η εκλογική δύναμη της ΝΔ καταγράφεται πλέον μόλις στο 25,6%. Μάλιστα η δύναμη της ΝΔ πέφτει σταθερά κάθε μήνα από την αρχή του έτους καθώς τον Ιανουάριο καταγραφόταν από την Alco στο 30,3%, τον Φεβρουάριο στο 28,2% και τον Μάρτιο στο 27%.

Αντίστοιχη εικόνα για την πτωτική τάση της ΝΔ τους τελευταίους μήνες προκύπτει και από τις έρευνες της εταιρείας Pulse η οποία στις αρχές Απριλίου κατέγραψε την πρόθεση ψήφου προς το κυβερνών κόμμα για τις ευρωεκλογές στο 28,5%. Τον Μάρτιο η ίδια εταιρεία είχε καταμετρήσει την πρόθεση ψήφου προς την ΝΔ στο 29,5% τον Φεβρουάριο στο 30,5% και τον Ιανουάριο στο 31,5%. Με άλλα λόγια σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εταιρεία η ΝΔ χάνει μια μονάδα τον μήνα από την αρχή του έτους…

«Καμπανάκι» για την πορεία της ΝΔ προκύπτει και από μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της Public Issue από όπου προκύπτει ότι το 62% θεωρεί πως η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Χειρότερες επιδόσεις τις τελευταίες δεκαετίες είχε η ΝΔ μόνο στις αρχές του 2015 (με 74%) αμέσως μετά την ήττα της στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος του 2009 (με 64%) όταν συνετρίβη στις βουλευτικές κάλπες από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Το πιο καλό νέο για τη ΝΔ η κατάσταση στην… αντιπολίτευση

Το πιο καλό νέο για την ΝΔ φαίνεται να είναι, όμως, η κατάσταση στην… αντιπολίτευση όπου καταγράφεται πρωτοφανής κατακερματισμός δυνάμεων αλλά και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο. Την εικόνα αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα δημοσκόπηση της Public Issue σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «ισοβαθμεί» με μόλις 10% με την Ελληνική Λύση στο ερώτημα για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.  Παράλληλα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τρία άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας) που ισοψηφούν με 8% στο ίδιο ερώτημα.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από έρευνα της εταιρείας ALCO για το κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να προσφέρει «την πιο αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης». Σε αυτό το ερώτημα προηγείται το ΠΑΣΟΚ με μόλις 13% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% και η Ελληνική Λύση με 6%. Την ίδια στιγμή το 44%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι δεν θεωρεί κανέναν κόμμα της αντιπολίτευσης αξιόπιστο για να κυβερνήσει!