Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Πυροτέχνημα η συζήτηση για προανακριτική – Δεν μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η στάση τους δείχνει ότι δεν θέλουν την αλήθεια, δεν θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, θέλουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αντιπολίτευση

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει ότι θέλουν την αλήθεια, αλλά να εκμεταλλευτούν πολιτικά την όλη υπόθεση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το αίτημα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι είναι «άλλο ένα πυροτέχνημα από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση».

«Εάν εννοούν αυτά που λένε, να συντάξουν το κατηγορητήριο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα» προκειμένου «να καλύψουν την πολιτική τους ανυπαρξία».

«Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν fake news»

Για τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν fake news. Όπως ανέφερε, είχε κάθε δίκιο ο κ. Φλωρίδης να μιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί ήθελε να διαφυλάξει την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Βολές κατά αντιπολίτευσης

Εκτοξεύοντας βολές στην αντιπολίτευση, είπε ότι «η στάση τους δείχνει ότι δεν θέλουν την αλήθεια, δεν θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, θέλουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εξοργίσουν την κοινωνία». «Ποια είναι η βαθύτερη ερμηνεία; Στο προσκήνιο παριστάνουν τους θλιμμένους που είναι δίπλα στους συγγενείς και θέλουν δήθεν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, και στο παρασκήνιο φαίνεται ο αληθινός τους εαυτός, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, παιχνίδια εξουσίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης: «Δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα, δεν υπάρχει αντιπρόταση, όταν δεν έχεις τι να πεις, ασχολείσαι με τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση στο προσκήνιο, και στο παρασκήνιο κάνεις deal». Καταλόγισε, δε, στον Νίκο Παππά ότι «άλλα είπε χθες σε ένα κανάλι και άλλα σήμερα σε άλλο κανάλι».

Πρόταση δυσπιστίας: Σφοδρή διαμάχη για τις δηλώσεις Ν. Παππά περί προσυνεννόησης της αντιπολίτευσης – Live η συζήτηση

«Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους;»

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «το ζήτημα της διαρροής στοιχείων είναι κάτι που μας απασχολεί. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα όφελος. Είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής το επιχείρημα ότι είχε όφελος η κυβέρνηση από την αλλοίωση των συνομιλιών». «Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους;» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Έγιναν άμεσα έρευνες και καταθέσεις και αυτός ο άνθρωπος ομολόγησε», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι όσα είπε δείχνουν σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στους συγγενείς των θυμάτων.

Κ. Καραμανλής: Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητεί το Πολίτευμα»

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητεί το Πολίτευμα» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για διενέργεια εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Συνάντηση σε φιλικό επίπεδο»

Ερωτηθείς για δημοσίευμα, που αναφερόταν σε συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με επιχειρηματία, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για συνάντηση σε φιλικό επίπεδο, που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση στο φόντο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και επέμεινε πως η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι πράξεις μας και όχι τα λόγια. «Εμείς τοποθετηθήκαμε με συγκεκριμένο τρόπο απέναντι σε ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα» πρόσθεσε.

Δεν μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε εξάλλου ότι επειδή οι ημερομηνίες των προγραμμάτων των δύο ηγετών δεν συνδυάζονται, δεν θα καταστεί εφικτή τελικώς η μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βουλή σήμερα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο

Αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 11:00 θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα πέντε -σχεδόν- χρόνια. Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1251 από 1046 που ήταν το 2019.

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει την Παρασκευή στις 11 π.μ. – Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός

Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Σε ότι αφορά το πρώτο μέγεθος, αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.

Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό συνέβη, γιατί παρά τις μεγάλες, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση απασχόλησης κατά περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 6,1%».