Skip to main content

Πρόταση δυσπιστίας: «Για τα μπάζα, όσοι μιλούν για μπαζώματα» δηλώνει ο Γ. Φλωρίδης – Live η συζήτηση στην Βουλή

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Κόντρα» με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ - Επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελακη

Αμείωτο το κλίμα έντασης στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή, με νέα αντιπαράθεση, αυτήν την φορά μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου.

Την «φωτιά» άναψε το δριμύ κατηγορώ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη χρειάζεται ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς και τους υπονομευτές της και έστειλε μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν έξω από το πεδίο της δημοκρατίας, ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά.

«Εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μια ακόμη φορά συντριπτική ήττα», είπε ο κ. Φλωρίδης.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε τις διατάξεις, τις κατεπείγουσες διατάξεις, που εισήγαγε η παρούσα κυβέρνηση με στόχο, όπως είπε, την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, στην τραγωδία των Τεμπών. Κατηγόρησε επίσης, ιδίως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για υπονόμευση των βασικών θεσμών με την πρόταση διεξαγωγής εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην προπαρασκευή της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε επίσης στις προτροπές προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, Νίκο Φαραντούρη, ενώ σημείωσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.

Τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου που κατήγγειλε ότι με ευθύνη της συμπολίτευσης απορρίφθηκε η διερεύνηση των ποινικών καταγγελιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο ήταν το επίσημο παρακράτος που αξιοποίησε παραχαραγμένο ηχητικό υλικό για τη συγκάλυψη και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

«Τώρα τα πράγματα ζορίζουν

«Η κυβέρνηση και η παράταξη που κυβερνά, σεβόμενη όλο το προηγούμενο διάστημα τον πόνο των ανθρώπων και τη δυστυχία τους, δεν ήθελε να εμπλακεί ως τώρα σε μια αντιπαράθεση την οποία επιχειρούσατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συμπλήρωσε: «Αλλά η κυβέρνηση κατέβηκε στο πολιτικό γήπεδο και τώρα τα πράγματα ζορίζουν για εσάς. Τώρα θα καταλάβετε, σε αυτό το τριήμερο, ότι οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές τραγωδίες, τώρα θα προσκρούσετε στην αλήθεια. Σεβόμαστε και θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων αυτών και της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί να χυθεί άπλετο φως. Είπαμε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πολιτών. Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να διευκολύνει το έργο της και θα το κάνει μέχρι το τέλος».

Παρεμβάσεις Γιαννούλη

Ήταν από αυτή τη στιγμή και μετά, που αρκετές φορές ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης να χαρακτηρίζει τον Γιώργο Φλωρίδη «επικίνδυνο», προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση της προεδρεύουσας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει να διακόπτει την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Για εσάς, ναι είμαι επικίνδυνος. Για εσάς όμως…», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.

Πρόταση δυσπιστίας: Σε συγκρουσιακό κλίμα η 2η μέρα της συζήτησης στη Βουλή – Live η συνεδρίαση

 Η πρόταση δυσπιστίας και το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε πως ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ούτε πρόταση ποινικής δίωξης σε βάρος του όποιου εμπλεκόμενου υπουργού κατατέθηκε, ούτε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης κατατέθηκε. «Η πρόταση κατατέθηκε, όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου… Ένα δημοσίευμα με έναν τίτλο παραπλανητικό και ψεύτικο, ο οποίος τίτλος δεν υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ και το οποίο ρεπορτάζ λέει ότι δεν ισχύουν αυτά που γράφονται στον τίτλο. Ούτε για ξεκάρφωμα δεν περιμένατε να περάσει μια μέρα, να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ περίμενε ένα εξωθεσμικό σήμα από κάπου για να κάνει τελικά την πρόταση δυσπιστίας.

 Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει κάτι να κάνετε με αυτό», είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Αυτή η ηγεσία δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές με ξένους παρατηρητές, δεν είναι ξεκάρφωτη και μόνο από τον αρχηγό σας. Την ακολούθησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σας, ο κ. Φαραντούρης, ο οποίος επικαλέστηκε την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Άρα δηλαδή ζητάτε να επέμβουν ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα, αφού εσείς με το 12% δεν μπορείτε να τη ρίξετε, δεν μπορείτε να τη ρίξετε στα πλαίσια της δημοκρατίας, πρέπει να έρθουν κάποιοι άλλοι απέξω να ρίξουν την κυβέρνηση ».

 Δ. Μάντζος: οργανωμένη και μεθοδική απόπειρα συγκάλυψης

«Εμείς αναμένουμε τα στοιχεία που διαβιβάσει η Βουλή. Όμως εσείς είστε λαλίστατος, τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και προσέθεσε: «Είπατε ότι δώσατε τη δυνατότητα της ποινικής διερεύνησης εγκλημάτων. Σας έχω νέα. Αυτό το υποβάλαμε ως αίτημα τον Νοέμβριο και η συμπολίτευση καταψήφισε αυτό το αίτημα μας. Είναι η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας κατά του κ. Σπίρτζη και του κ. Καραμανλή. Για τον κ. Καραμανλή, μιλώ, που εσείς πριν από λίγες μέρες λέγατε ότι δεν έπρεπε να είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ξέρετε ο κ. Καραμανλής δεν φύτρωσε στις Σέρρες μόνος του, ο κ. πρωθυπουργός τον έβαλε στα ψηφοδέλτια και φέρει ακέραιη την ευθύνη για αυτή την πολιτική του επιλογή», είπε ο Δ. Μάντζος. Προσέθεσε επίσης ότι ακέραια φέρει η κυβέρνηση την ευθύνη και για την απόρριψη της διερεύνησης των ποινικών καταγγελιών, της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, διότι ο κ. Βορίδης έλεγε ότι είναι αβάσιμες αυτές οι κατηγορίες και πρέπει να απορριφθούν.

«Σήμερα είπατε ότι οι ανακριτές δεν είχαν πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε κατεπείγουσα διάταξη που εσείς τον Ιούλιο του 2023 την προωθήσατε. Την ίδια ώρα, κάποιοι, από το πρώτο 24ωρο, μέσα από την έδρα του ΟΣΕ, είχαν πρόσβαση προνομιακή σε αυτό το υλικό και όχι μόνο το πήραν, το επεξεργάστηκαν και χαλκευμένο το διένειμαν σε συγκεκριμένα, φίλια προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ, ενισχύοντας το κεντρικό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας», είπε ο κ. Μάντζος και ζήτησε: «Απαντήστε ποιο είναι αυτό το παρακράτος που πριν το επίσημο κράτος μπόρεσε να επεξεργαστεί και να διανείμει χαλκευμένες κρίσιμες συνομιλίες, ώστε να στηρίξει ένα ψεύτικο αφήγημα, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη, την ώρα που όλοι ήμασταν σοκαρισμένοι και βυθισμένοι στο πένθος».