Skip to main content

Κ. Καραμανλής: Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα. Εφτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας»- Στο «κόκκινο» η πολιτική σύγκρουση στην Βουλή

«Δεν υπάρχει άλλος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο,  από εμένα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Μάλιστα, σημείωσε πως δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις συνεχίζονται αμείωτες κατά την δεύτερη ημέρα συνεδρίασης. 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι «απόλυτος σεβασμός σημαίνει αποχή από την συνειδητή εκμετάλλευση του πόνου».

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, καθώς παραιτήθηκε πέρυσι από την θέση του υπουργού Υποδομών. «Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα. Εφτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας», ανέφερε. Ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη».

«Όφειλα να ολοκληρώσω τη σύμβαση 717»

Σχετικά με την σύμβαση 717 τόνισε πως «Αν κάποιοι καθυστέρησαν είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, 2017, 2018. Ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο σε μια περιπέτεια. Αν η ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα. Όφειλα να ολοκληρώσω την σύμβαση».

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και διαστρέβλωση της αλήθειας αναφέροντας: «Γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν σε λιγότερο από το 15% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Τα διαστρεβλώνετε και μας κατηγορείτε για συγκάλυψη. […] Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο. Να υποσκάπτεις τους θεσμούς».  Παράλληλα, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε βάρος του «χωρίς μέτρο, γεμάτες μίσος».

«Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω», πρόσθεσε.

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων»

«Η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης […] Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, σε περιπτώσεις όπως αυτές με τις τραγωδίες με τη Μάνδρα και το Μάτι», δήλωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του καλώντας όποιον έχει κατηγορίες σε βάρος του να τις προσκομίσει, επαναλαμβάνοντας πως δεν κρύφτηκε πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Ν. Ανδρουλάκης: Απεριόριστη αλαζονεία Καραμανλή

Στην ομιλία του κ. Καραμανλή απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα θα έπρεπε ήδη να είχε αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος».

«Αλλά δεν φταίει αυτός που ήταν υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «είπε πολλά και γλαφυρά ο κ. Καραμανλής. Κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε στο συρτάρι του».

Απεριόριστη αλαζονεία καταλόγισε στον κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «σήμερα με το χειροκρότημά σας σε αυτή την τοποθέτηση, την βαθιά προκλητική τοποθέτηση, επί της ουσίας όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για την ανοχή, για τη συμπεριφορά και για τις πράξεις του υπουργού που από αυτό το βήμα δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά από μερικές μέρες έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους».

Στ. Κασσελάκης: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε»

Την ομιλία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή στην Βουλή σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, χρησιμοποιώντας στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη.

««Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε». Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Και καταλήγει: «Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι».

Καραθανασόπουλος: Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών με θράσος και προκλητικότητα και διερωτήθηκε ποιός τότε ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος την στιγμή του εγκλήματος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960, ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί καμία από τις τέσσερις συμβάσεις που “έτρεχαν”. “Κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη, που είπε ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Ήταν πλυντήριο για σας, αυτή η δήλωση, όπως πλυντήριο για την κυβέρνησή σας ήταν κι άλλη δήλωσή του για διάτρητη σύμβαση”, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε και πίσω από την ΕΕ που ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα στα Τέμπη. Τέλος ανέφερε ότι είναι υποκρισία η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παραιτείται από την ασυλία, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλη η διαδικασία.

Ευ. Τσακαλώτος: Ζητά απαντήσεις από τον κ. Καραμανλή

Να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν ήταν λάθος η δήλωσή του προς βουλευτές ότι είναι ντροπή τους να θέτουν θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αν διαπίστωσε από την Έκθεση Γενιδούνια και Τσαλίδη ότι έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα που έθεσαν και αν θα μπορούσε να είχε επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται ως “συστημικά”, πριν την τραγωδία. Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύει ότι έκανε η κυβέρνηση τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και πιστεύει ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά.

naftemporiki.gr