Skip to main content

Πρόταση δυσπιστίας: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση μεταξύ Βορίδη- Κωνσταντοπούλου- Ανδρουλάκη στη Βουλή

INTIME NEWS

Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με φόντο την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η ένταση οξύνθηκε ακόμα παραπάνω μετά την ομιλία του πρώην υπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς. Εξίσου σφοδρή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν δύο υπουργοί της, τους οποίους κατονόμασε, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία, για τον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ο σημερινός σύμμαχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια, πληρότητα και καθαρότητα»

«Ο κ. Καραμανλής είπε αυτά που είχε να πει με σαφήνεια, με πληρότητα, με καθαρότητα. Εξήγησε απολύτως τα ζητήματα που του έχετε προσάψει, απάντησε σε όλα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, σε παρέμβαση του αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή στην ολομέλεια, επί της προτάσεως δυσπιστίας.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Αν επιμένετε ότι υπάρχουν ευθύνες άλλες, εκτός από αυτές που κρίθηκαν ήδη από το κοινοβούλιο, για τον κ. Καραμανλή, έχετε μια απλή δυνατότητα. Να καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Καταθέστε τη να δούμε τα αδικήματα, να δούμε τα νεότερα στοιχεία, να δούμε τι είναι αυτό που λέτε να τοποθετηθούμε. Προσέξτε όμως, επειδή λέτε ότι σας αποδώσαμε μομφή, δημιουργεί μια απορία γιατί ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για τα θέματα της εξεταστικής επιτροπής, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για άλλα ζητήματα της πολιτικής, ενώ δεν έχετε θέσει πρόταση δυσπιστίας για τα προσωπικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, που μας μέμφεστε, ξυπνήσατε Κυριακή μεσημέρι και αποφασίσατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Ναι, η σχέση δημιουργεί συνειρμούς της πράξεως σας με ό,τι εκπροσωπεί και είναι το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Μας συγχωρείτε δεν μπορώ να πιστέψω κύριε Ανδρουλάκη ότι σας κινητοποίησε τόσο πολύ ένα ήδη απαντηθέν δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς! Αυτό είναι σήμερα η πρόταση δυσπιστίας και γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρή ενοχλεί. Και πρέπει να αποδυναμωθεί. Την απάντηση θα την πάρετε αύριο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».

«Όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα»

Όλα αυτά για τα οποία μίλησε ο κ. Βορίδης, για τις υποκλοπές, για το έγκλημα των Τεμπών, για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κράτος δικαίου, για όλα αυτά έγινε η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε «γιατί όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα». «Αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι ότι το βράδυ που θρηνούσε η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το μακρύ χέρι του Μαξίμου, πήρε τα ηχητικά, τα διάβρωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν κινήθηκε νομικά, απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο, κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η Αστυνομία ούτε η Δικαιοσύνη ακόμη. «Ή το ξέρατε και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μια φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε στις υποκλοπές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξαναρώτησε τον υπουργό Επικρατείας: «Συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε εμένα! Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε εμένα! Σας ξαναρωτώ, το βράδυ της Κυριακής, οι δύο υπουργοί σας, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;».

Παρεμβάσεις Κωνσταντοπούλου

Καθώς την ώρα της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας άλλοτε «αθώος» και άλλοτε «άξιος» για τον κ. Καραμανλή, ο Μάκης Βορίδης της απάντησε λέγοντας: «σας έχω εξηγήσει κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα με εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε, ‘ένοχος’! Κρίμα που δεν υπάρχει και η θανατική ποινή, άντε ισόβια επιεικώς. Όχι για τον Καραμανλή αλλά για όλους. Τι να κάνουμε; Έχουμε άλλους δικαιϊκούς θεσμούς, δόξα τω Θεώ». Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε να φωνάζει «άξιος» για τον κ. Καραμανλή. «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω γνωρίσει, που να έχω ακούσει, που να έχω μιλήσει, στο κοινοβούλιο ή αλλού, σε κοινοβούλια όλου του κόσμου, που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογίας, να μας λέει για τους νεκρούς, για τα υπολείμματα τους, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας! Άνευ προηγουμένου! Και οι συνάδελφοί μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας!», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη στιγμή που ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα που να αποδίδονται στον κ. Καραμανλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι τέτοια απόφαση είναι απόφαση της συμπολίτευσης. «Ξέρετε κυρία Κωνσταντοπούλου, συμβαίνει και ένα ακόμα στις χώρες που δεν έχουν λαϊκά δικαστήρια. Ισχύει η αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι αποφασίζει το Σώμα με την αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας αρέσουν άλλα καθεστώτα. Τι να κάνουμε; Μέχρι τότε θα ζήσετε σε αυτό και με αυτό», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

«Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα»

«Κύριε Βορίδη, όταν με ρωτάνε οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων ‘πως αντέχεις να σε βρίζουν, να σου επιτίθενται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο, να ωρύονται για να μην μιλήσεις και να κάνουν όλη αυτή την εκστρατεία συγκάλυψης;’, τους απαντώ ότι είναι το ελάχιστο το να σας αντέξω και να αντέξω αυτά που κάνετε, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σε πείσμα των κανιβαλικών συμπεριφορών σας και αυτής της ακραίας απάνθρωπης στάσης σας απέναντι στα θύματα», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι τελικά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μόνο η πολιτική της επιβίωση. «Κύριε Βορίδη, εγώ ήμουν πάντα στο φως. Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όπως εσείς. Η διαδρομή είναι άσπιλη και είναι διαδρομή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων υπάρξεων και είμαι πάρα πολύ υπερήφανη. Και όταν το κόμμα στο οποίο βρισκόμουν, συγκρούστηκε με τις αξίες του, εγώ άφησα την Τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση. ‘Αρα λάθος άνθρωπο επιλέξατε για να πείτε αυτά που είπατε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι ο Μάκης Βορίδης, που «απέτυχε ως υπερασπιστής και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή», σήμερα έκανε «την πιο κυνική ομολογία», γιατί είπε ότι έχουν κριθεί οι ευθύνες, σε σχέση με το κατηγορητήριο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, με τις 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτήν την δικαιοσύνη της Νέας Δημοκρατίας θέλετε να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της;», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.