Skip to main content

UH-60M Blackhawk: Αντίστροφη μέτρηση για τα «μαύρα γεράκια»

Black Hawk Helicopter

Το κόστος, τα χαρακτηριστικά και το πλεονέκτημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πλαίσιο των κύριων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά και την ένταξη των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R στο οπλοστάσιο της Ελλάδας, σειρά έρχονται να πάρουν τα «μαύρα γεράκια», UH-60M Blackhawk, της Αεροπορίας Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», την Τετάρτη 27 Μαρτίου αναμένεται να γίνει εισήγηση για την προμήθεια των νέων ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk στη Βουλή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο πιθανόν να μη συγκληθεί αλλά να γίνει δια περιφοράς η υπογραφή του αιτήματος προκειμένου να προλάβουν τους χρόνους για να έχει ισχύ το LOA του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έφθασε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην τελετή ένταξης των τριών «κυνηγών υποβρυχίων», Romeo MH-60R ,στο Πολεμικό Ναυτικό, μπαίνει στην τελική ευθεία η έγκριση για τα 24+11 UH-60M Blackhawk.

Το κόστος

Η προμήθεια των 24+11 UH-60M Blackhawk, τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τα «γέρικα» UH-1 Huey, αναμένεται να κοστίσει περί τα 1,95 δισ. δολαρίων, ενώ όπως αναφέρεται στην επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ, LOA (Letter Of Acceptance) σύμφωνα με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση των 35 UH-60M Blackhawk, για τα οποία είχε αποστείλει σχετικό αίτημα η Αεροπορία Στρατού.

Η προτεινόμενη πώληση του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, όμως θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων.

Το πλεονέκτημα

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές στην «Ν», το πλεονέκτημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι ότι τόσο τα Aegeanhawk, τα Romeo MH-60R αλλά και τα νέο αποκτηθέντα UH-60M Blackhawk, χρησιμοποιούν τα ίδια ανταλλακτικά που σημαίνει ότι εφόσον αυτό χρειαστεί θα μπορούν να προμηθεύονται τα ανταλλακτικά από την Lockheed Martin σε χαμηλότερο κόστος, αλλά και να «δανείζουν» μεταξύ τους οι κλάδοι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανταλλακτικά σε περιπτώσεις που αυτό κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο.

Τα χαρακτηριστικά

Το UH-60A Black Hawk, που εισήλθε σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό το 1979, είναι ένα τετραπτέρυγο, δικινητήριο ελικόπτερο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τέσσερα μέλη πληρώματος (δύο πιλότους και δύο επικεφαλής πληρώματος) καθώς και μια πλήρως εξοπλισμένη ομάδα πεζικού 11 ατόμων.

Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις και υψηλή επιχειρησιακή καταλληλότητα, τόσο για χερσαίες όσο και για ναυτικές επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιείται επίσης για περιπολίες ή και για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Στην οπλισμένη έκδοση, μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλα, πυραύλους, μη καθοδηγούμενους ή καθοδηγούμενους, καθώς και τορπίλες (στη ναυτική έκδοση).

Οι περισσότερες από 5.000 μονάδες που έχουν κατασκευαστεί, με συνολικά πάνω απο 15 εκατομμύρια ωρών πτήσεων, σε υπηρεσία 41 χωρών, έχουν δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν πολύ υψηλή, πάνω από 85%, επιχειρησιακή ετοιμότητα σε συνθήκες μάχης.

Τέλος το UH-60A Black Hawk έχει αποδειχθεί ως την πιο αξιόπιστη, ασφαλέστερη και με τις καλύτερες επιδόσεις πλατφόρμα σήμερα.