Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τεντωμένο σχοινί η νέα συνεδρίαση της Π.Γ. – Το χρονικό της σύγκρουσης και τα σενάρια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Βαλβίδα αποσυμπίεσης αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη διαμάχη Στ. Κασσελάκη με κορυφαία στελέχη, δύο ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου

Στη σημερινή δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται η μετωπική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ηγεσία και σε κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλείται εκ νέου το απόγευμα, οπότε και θα κριθεί αν θα υπάρξει βαλβίδα αποσυμπίεσης, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου ή αν θα επανακατατεθεί η πρόταση σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα φέρει στο προσκήνιο και ζήτημα ηγεσίας.

Σημειώνεται πως για να υπάρξει σύγκληση της Κ.Ε. απαιτούνται 75 υπογραφές από το 25% των στελεχών του οργάνου που αριθμεί 300 μέλη, ενώ για να υπάρξει τυχόν πρόταση μομφής απαιτείται πλειοψηφία 50%+1.

Με φόντο τις ηχηρές αντιδράσεις που προκάλεσε το ερωτηματολόγιο που έθεσε η ηγεσία προς τα μέλη του κόμματος, η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε χθες επί έξι ώρες και αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου σήμερα, ώστε να έχει επιστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο.

Το ήδη βαρύ κλίμα επιδείνωσε η επιλογή του προέδρου να μην συμμετέχει χθες στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και η επιστολή του προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Στην επιστολή του ο κ. Κασσελάκης κάλεσε σε αυστηρό τόνο τα μέλη της Π.Γ. να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες» και «να μην τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα».

Επιστολή Κασσελάκη στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας

Απαντώντας στα πυρά του προέδρου η Π.Γ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος». Τόνισε δε πως «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομωσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δυσφορία για τις κινήσεις της ηγεσίας αποτυπώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις τοποθετήσεις πολλών στελεχών στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης επέκρινε τους χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, κρούοντας «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις τους στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας εν όψει ευρωεκλογών» φέρεται να επισήμανε. Τόνισε δε ότι «για την κακή δημοσκοπική εικόνα δεν ευθύνεται η Πολιτική Γραμματεία», αλλά «μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του».

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραστεί ή όχι στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Κατά την ομιλία του πάντως χθες στο London School of Economics (LSE) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της επιλογής του να θέσει το ερωτηματολόγιο, λέγοντας πως θέλει να δώσει φωνή στη βάση του κόμματος. Επανέλαβε  δε πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αλλά θα τα μοιραστεί μόνο με την Πολιτική Γραμματεία.

Στ. Κασσελάκης: «Δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι υπέρ των ανοιχτών αγορών- Ίνδαλμά μου ο Ανδρέας Παπανδρέου»

Υπό το παραπάνω κλίμα, νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφει νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Από τα στοιχεία της Opinion Poll προκύπτει ότι από την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει 5,3% στην εκτίμηση ψήφου, καθώς υποχώρησε από το 17,3% στο 12% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Δημοσκοπήσεις: Ανοίγει η ψαλίδα του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε εμμέσως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε σε δηκτικό τόνο: «Καθώς βλέπουμε άλλα κόμματα να έχουν μερικά ζητηματάκια, πόσο μεγάλη δύναμη είναι για τη Ν.Δ. να έχει αυτόν τον συμπαγή οργανωτικό ιστό».