Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Ανοίγει η ψαλίδα του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ αποκτά προβάδισμα - Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία

Στις τρεις μονάδες εκτιμάται πλέον η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πτωτική πορεία του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Opinion Poll η εκτίμηση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτικές κάλπες υπολογίζεται στο 15% ενώ εκείνη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 12% κάτι που αποτελεί την μέγιστη τιμή της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την τελευταία περίοδο η αύξηση της ψαλίδας δεν οφείλεται σε ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ (η εκλογική δύναμή του υπολογιζόταν σε 15,5% τον Δεκέμβριο από την ίδια εταιρεία) αλλά στην συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να απώλεσε 1,4% σε δύο μήνες (13,4% τον Δεκέμβριο).

5 μονάδες απώλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί θητείας Στέφανου Κασσελάκη

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Opinion Poll προκύπτει εικόνα «ελεύθερης πτώσης» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη από την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης. Ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει 5,3% στην εκτίμηση ψήφου, καθώς υποχώρησε από το 17,3% στο 12% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Μικρότερο είναι, όμως, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση ψήφου της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι σήμερα 14,6% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτω από τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ η καταλληλότητα Ανδρουλάκη – Κασσελάκη στην πρωθυπουργία

Αίσθηση, προκαλεί εντωμεταξύ η διαπίστωση ότι τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο κ. Κασσελάκης δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των κομμάτων τους ότι είναι κατάλληλοι για την πρωθυπουργία. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 6,4% του εκλογικού σώματος ποσοστό που είναι υποδιπλάσιο από την πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) στο ΠΑΣΟΚ (13,1%).

Αντίστοιχα ο κ. Κασσελάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 7,2% των ερωτηθέντων ενώ η πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 10,5%. Αντίθετα η εκτίμηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο 36,9% και υπερβαίνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) προς τη ΝΔ που καταγράφεται στο 31,6%.

Πάντως στη μάχη της δημοφιλίας ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του κ. Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αθροίζονται στο 30,6% (τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός πίσω από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Δ. Κουτσούμπα) ενώ οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες προς το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη φτάνουν το 22,2% (έκτος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός).