Skip to main content

Ραγκούσης κατά Κασσελάκη: «Ακύρωσε την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών»

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζει την συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας , εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, και με αφορμή το περίφημο ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στο iSYRIZA προς τα μέλη του κόμματος, με το οποίο τα καλεί να απαντήσουν για σημαντικά ταυτοτικά ζητήματα.

«Η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο κι αυτός δεν είναι, ούτε το ερωτηματολόγιο, ούτε το συνέδριο, είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος». Ανέφερε ότι η επιστολή προς τα μέλη της ΠΓ «πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών», για να σχολιάσει ότι «για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία», αλλά ότι «ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες».

Σε αυτό το πλαίσιο σχολίασε: «Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα: με δηλώσεις περί “άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Με το δάνειο Προέδρου στο κόμμα. Με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ.Κασσελάκη. Με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας».

Επιστολή Κασσελάκη στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας

Ανέφερε, επίσης, ότι συμφωνεί με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται «όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο». Είπε, ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο του κόμματος «που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη», καθώς «αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο».

«Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη», είπε ο κ. Ραγκούσης.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τόνισε ότι «υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ». «’Αρα», είπε, «η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».

Οι ραγδαίες εξελίξεις

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα υπήρξε αίτημα από 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (μεταξύ αυτών συμφωνα με πληροφορίες και οι Π. Πολάκης και Ν. Παππάς) προκειμένου να συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις με αιχμή το ερωτηματολόγιο μεταξύ άλλων από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Χρήστο Σπίρτζη, ενώ και ο Παναγιώτης Ρήγας κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει τελικά σήμερα, χωρίς την συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, και ο οποίος αναμενόταν να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο,  ο πρόεδρος του κόμματος «παρενέβη» με επιστολή, με την οποία ζήτησε από τα μέλη  της ΠΓ να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες» και «να μην τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα»  και αναφέρει ότι το Συνέδριο του κόμματος θα ξεκινήσει κανονικά την Πέμπτη.

Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αλυσιδωτές, καθώς – όπως επιβεβαίωσε στο naftemporiki.gr- η Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σημειώνεται πως για να υπάρξει σύγκληση της Κ.Ο. απαιτούνται 75 υπογραφές από το 25% των στελεχών του οργάνου που αριθμεί 300 μέλη, ενώ για να υπάρξει τυχόν πρόταση μομφής απαιτείται πλειοψηφία 50%+1.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις όλα τα σενάρια μοιάζουν ανοιχτά, με πολλούς να μιλούν για νέες διαλυτικές τάσεις στο κόμμα. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα τον Οκτώβριο του 2023 δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε βαθιά κρίση και εκτίμησε πως στη σημερινή συνεδρίαση θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.