Skip to main content

Κυβέρνηση: Αλλάζει ατζέντα με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Από την κυβέρνηση θέλουν να δώσουν έμφαση σε μία θετική ατζέντα με στόχο την συσπείρωση

Να δώσει έμφαση σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών – όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης- επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου από το Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχει εφησυχασμός και μια σειρά κομβικών  αλλαγών θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν από τη Βουλή δυο κρίσιμα νομοσχέδια: το πρώτο αφορά τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και το δεύτερο την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Προβληματισμός για τις διαφοροποιήσεις

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο για την σαφή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και για το γεγονός πως 52 γαλάζιοι βουλευτές δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή (είτε καταψήφισαν, είτε απείχαν). Στόχος τώρα είναι να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να κλείσει το μέτωπο  με τους αγρότες, οι οποίοι πάντως ετοιμάζονται  να κατέβουν την Τρίτη στην Αθήνα και μένει να φανεί πως θα πορευτούν στη συνέχεια. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια ήταν αυτά. Είναι δεδομένα, δεν έχουμε άλλο περιθώριο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που υπενθύμισε  τα μέτρα τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή προσεχώς αλλά και στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για την κοινή αγροτική πολιτική.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και στοχευμένες παρεμβάσεις για  συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα μέχρι τις 22 Μαρτίου θα αποφασίσει  το υπουργικό συμβούλιο για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ (πιθανότητα θα κυμανθεί μεταξύ 820 και 830 ευρώ).

Δεδομένο είναι πως η κυριότερη μάχη για την κυβέρνηση δίνεται στο πεδίο των τιμών,  καθώς η ακρίβεια σύμφωνα με όλες τις  δημοσκοπήσεις αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Ωστόσο όπως ήδη αναφέρθηκε στόχος είναι να μπει μπροστά και μια ατζέντα καθημερινότητας, με βάση να δίνεται σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (το εθνικό σχέδιο δράσης θα παρουσιαστεί τον Μάιο)  αλλά και η λήψη μέτρων για τα περιστατικά βίας των ανήλικων (πρόσφατα συγκροτήθηκε επιστημονική  επιτροπή για το θέμα).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο στεγαστικό, καθώς η ανοδική πορεία των ενοικίων δυσκολεύει κυρίως τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση της δικής τους κατοικίας. Μέσα στην άνοιξη θα τρέξουν και νέα στεγαστικά προγράμματα, ενώ σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Με θετικό αφήγημα στις ευρωεκλογές

Από την κυβέρνηση θέλουν να δώσουν έμφαση σε μία θετική ατζέντα με στόχο την συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια χαλαρή ψήφος είναι κάτι που προβληματίζει την Πειραιώς και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα τονίζεται  όλο και εντονότερα το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.

«Δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας» οι ευρωεκλογές ανέφερε πρόσφατα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη είναι σε θέση την επόμενη ημέρα να επιταχύνει τους ρυθμούς της εξέλιξής της και αν θα διαμορφωθούν νέες συμμαχίες της κοινής λογικής. Μάλιστα σημείωσε πως απέναντι στις προκλήσεις  ο τόπος «ζητά από εμάς να δυναμώσουμε την εθνική φωνή στο κέντρο αποφάσεων της Ένωσης, «να ενισχύσουμε την παράταξη που έχει δείξει ότι ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς».