Skip to main content

Τρίζει η καρέκλα του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Επισφαλής είναι και η θέση της Ν. Κασιμάτη ως επικεφαλής του τομέα Μετανάστευσης.

Σαφείς αιχμές κατά των βουλευτών του κόμματος που δεν στήριξαν με την ψήφο τους την νομοθετική πρωτοβουλία για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια άφησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι προτίθεται να καθαιρέσει τον Παύλο Πολάκη από τη θέση του συντονιστή των τομεαρχών του κόμματος.

Χθες το βράδυ συμπληρώθηκαν δύο εικοσιτετράωρα από την παραβίαση της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στο γάμο από τους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Όθωνα Ηλιόπουλο χωρίς, όμως, να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι «συνέπειες» που περιμένουν τους διαφωνούντες, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Κασσελάκης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε χθες εμμέσως στο θέμα «αδειάζοντας» τους αντάρτες…

«Θα αλλάξουν πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ανάρτησή του σε ψηφιακή πλατφόρμα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που ανοίγει τις πύλες του στις 17 Φεβρουαρίου ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα» και επισήμανε ειδικότερα ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δε θα διανοείται να σκεφτεί ούτε λεπτό αν θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που διεκδικούν ίσα δικαιώματα». Με άλλα λόγια, δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι μετά το συνέδριο θα έχει προχωρήσει η υπόθεση της επιβολής κυρώσεων σε όσους παραβίασαν την κομματική γραμμή.

Το επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι η Κουμουνδούρου να μην προχωρήσει σε διαγραφές. Άλλωστε οι διαγραφές για παραβίαση κομματικής πειθαρχίας είθισται να ανακοινώνονται την ίδια ημέρα της διαφοροποίησης. Επίσης, είναι σαφές ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την «πολυτέλεια» για άλλες απώλειες. Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανό να καθαιρεθεί ο κ. Πολάκης από συντονιστής των τομεαρχών.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από την ονομαστική ψηφοφορία ο κ. Κασσελάκης είχε διαμηνύσει στους βουλευτές του κόμματος ότι η αποχή από ένα τέτοιο νομοσχέδιο «είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου» και θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο όπου έχει προσκληθεί σε εκδήλωση του London School of Economics κάτι που σημαίνει ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από την Τρίτη και μετά.

Επισφαλής είναι και η θέση της Ν. Κασιμάτη (επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία) ως επικεφαλής του τομέα Μετανάστευσης. Για την περίπτωση του Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, Όθωνα Ηλιόπουλου φαίνεται να υπάρχουν περισσότεροι ενδοιασμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε μεν δημοσίως ότι στηρίζει την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και ότι απουσίαζε εξαιτίας προσωπικού κωλύματος της τελευταίας στιγμής όμως δεν έστειλε επιστολική ψήφο ώστε να προσμετρηθεί η ψήφος του στο αποτέλεσμα.