Skip to main content

Συνάντηση Γεραπετρίτη- Μπλίνκεν: «Η απόκτηση των F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων»

X/ @GreeceMFA

«Mια τέτοια ουσιαστική συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ»

«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Σήμερα, θα ήθελα να δώσω έμφαση στη σημασία αυτών των δύο λέξεων ελληνικής προέλευσης. Στρατηγικός, που προέρχεται από την ελληνική λέξη στρατηγικός, και σημαίνει ανώτατη ιεραρχία. Και Διάλογος που προέρχεται από την ελληνική λέξη Διάλογος, που σημαίνει συζήτηση με χρήση της λογικής και της επιχειρηματολογίας. Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πανδημίες που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά, επίσης και στο πλαίσιο κρίσιμων περιφερειακών συγκρούσεων – από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ – με άμεσες εξωεδαφικές επιπτώσεις που υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών».

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ηθικές δεσμεύσεις «υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου». «Αυτή είναι, σε τελική ανάλυση, η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης που καλεί για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες και οικουμενική αλληλεγγύη», πρόσθεσε. Γι’ αυτό επεσήμανε την περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και της διατλαντικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα σήμερα «διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προωθούμε την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ενεργά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παροτρύνουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και χαιρετίζουμε τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή υποστήριξε ότι «είμαστε σε θέση – χάρη στις σχέσεις μας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες – να εργαστούμε εποικοδομητικά, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τη διάχυση των εχθροπραξιών, και να εργαστούμε για μια βιώσιμη ειρήνη. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργού Blinken να αποτρέψει την κλιμάκωση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή, από όπου μόλις επέστρεψε».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «φιλοξενούμε την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Υπογραφή της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση υπογραμμίζοντας ότι τον Απρίλιο στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία σύμφωνα με τον υπουργό «θα επικεντρωθεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, συμπληρώνει: «Είχα την ευκαιρία, νωρίτερα σήμερα το πρωί, να έχω μια δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα με τον κ. Kerry. Και ως υποψήφια χώρα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σκοπεύουμε να θέσουμε επί τάπητος τις σύγχρονες προκλήσεις».

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. «Αυτό οφείλεται επίσης, στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, όπως των Microsoft, Amazon, Google, Pfizer και τις επενδύσεις της ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Επενδύσεις που εμβαθύνουν τις εμπορικές μας σχέσεις. Ολοένα και περισσότερο γινόμαστε βασικός παίκτης και κόμβος στον ενεργειακό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές και τους διασυνδετήριους αγωγούς καθώς και στην αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Συμβάλλουμε έτσι, στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης. Μόλις τον περασμένο μήνα, η νέα μας πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) έφτασε στην Αλεξανδρούπολη και σύντομα θα αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας», προσθέτει.

Σχετικά με τα F-35 δήλωσε πως η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την MDCA».

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στρατηγική αλληλεπίδραση καθιστά τη διατλαντική μας σχέση και τον διμερή μας διάλογο πιο επίκαιρους. Μια σχέση με ιστορικό βάθος, σφυρηλατημένη από την κοινή μας αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Γέφυρα φιλίας και κατανόησης η ελληνοαμερικανική διασπορά

Κλείνοντας, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «η ελληνοαμερικανική διασπορά είναι μια εξαιρετική γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο εθνών μας. Και, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω τη σημασία των εκπαιδευτικών γεφυρών μεταξύ των λαών μας.

Θεσμοί όπως το Πρόγραμμα Ανταλλαγών Fulbright, το US German Marshall Fund και άλλα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν συμβάλει θετικά στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο λαών μας. Προσβλέπουμε δε, στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων και φοιτητών στο εγγύς μέλλον.

Και, βεβαίως, εκτιμούμε επίσης, τα 53 προγράμματα σχετικά με την Ελλάδα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των 11 εδρών ελληνικών σπουδών και των 37 προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας. Αυτές οι πολιτιστικές γέφυρες – μια μόνο πτυχή του ευρύτερου ιστού της Πολιτιστικής Διπλωματίας στη φιλία μας – ενισχύουν περαιτέρω τους αμοιβαίους δεσμούς μας».

Α. Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ό κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η ένταξη της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό βήμα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα πριν από ένα χρόνο για τον τελευταίο μας Στρατηγικό Διάλογο και επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή μου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, είπε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Όσον αφορά, τη διαστημική συνεργασία ο Άντονι Μπλίνκεν ανάφερε ότι η σχέση των δύο χωρών οδηγείται σε νέα σύνορα. «Και τώρα κυριολεκτικά οδηγούμε τη συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή διαστημικών συμφωνιών, η Ελλάδα ενώνεται με τις ΗΠΑ και άλλα 33 κράτη για να προωθήσει το κοινό μας όραμα για ασφαλή, ειρηνική και βιώσιμη εξερεύνηση του διαστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο συνασπισμός θα είναι ισχυρότερος με την Ελλάδα που είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς έχει καταστήσει τον εαυτό της ως ηγέτη στη χρήση μικρών δορυφόρων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της κατανόησής μας για την κλιματική αλλαγή.