Skip to main content

ΕΕ: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γ. Γεραπετρίτης- Τρία τα κρίσιμα ζητήματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

X/ Υπουργείο Εξωτερικών

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και βεβαίως στην Ερυθρά Θάλασσα»

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Προσερχόμενος ο κ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε τα τρία ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Το πρώτο είναι το ανθρωπιστικό καθώς υπάρχει μία σοβαρότατα επιδείνωση ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα υποστηρίζει την διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων  έτσι ώστε να μπορέσει, χωρίς προβλήματα, να εισέλθει στις κρίσιμες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές», ανέφερε.

«Δεύτερον, θα πρέπει άμεσα να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και βεβαίως στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο. Τρίτον, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές, και ιδίως στην παλαιστινιακή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης «θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Θα πρέπει, δεύτερον, να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη. Η δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που έγινε δεκτός τόσο από τον Ιορδανό βασιλιά, όσο και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στο πρώτο μέρος των εργασιών του Συμβουλίου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στο δεύτερο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση θα παραστεί ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα του Γιώργου Γεραπετρίτη

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της στενής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.