Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: «Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε η Σόφι ιν’τ Φελντ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Μεγάλη ένταση στη συζήτηση στο Στρασβούργο

Σε τεταμένο κλίμα και με πολλές αντεγκλήσεις διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της, αλλά και πρωτοβουλίες νομοθετικές». Εντούτοις, αν και ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα».

Μάλιστα τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ της Ευρωβουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και της Ολλανδής Σόφι ιν’τ Φελντ (Renew), σε ερώτηση που της έκανε η Ευρωβουλευτής του Renew.

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες σε όσους έφεραν τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι πρόκειται «για την 6η φορά που συζητείται το θέμα και έρχονται οι Ευρωκεκλογές».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

«Κάθε φορά απορρίπτετε κάθε επίκριση, θεωρείτε ότι όσοι ρωτούν προεκλογικά κίνητρα. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;», τη ρώτησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Η κ. Ασημακοπούλου απάντησε σε έντονο ύφος ότι «ενδιαφέρομαι για την αλήθεια και τις ευρωπαϊκές αξίες. Νοιάζομαι για τη χώρα μου και για τη φήμη της. Σε αυτήν την αίθουσα υπάρχει μια μειοψηφία με τη δικιά της ατζέντα που μιλούν για την Ελλάδα σαν να μην είναι δημοκρατία αλλά απολυταρχία».

«Επαναφέρουν κακόβουλα τη συζήτηση για το κράτος δικαίου οι ίδιοι με αναπόδεικτες καταγγελίες» είπε από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί ιν’τ Φελντ, απευθυνόμενη όπως είπε η ίδια στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση.

Ο Κώστας Αρβανίτης της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/The Left με τη σειρά του τόνισε πως πριν τις εκλογές είχαμε τη σύλληψη δυο ανθρώπων για τη δολοφονία Καραϊβάζ, όμως σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία δεν έχουμε μάθει τίποτε παραπάνω.

Αναφορικά με την υπόθεση Predator άσκησε ευθεία κριτική στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως εργαλειοποίησε την ΕΥΠ.

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στην 107η θέση της χώρας μας στην ανεξαρτησία του τύπου.

Επισφράγισμα της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη ήταν για άλλη μία φορά το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «έγκλημα».