Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Στη Ναυτεμπορική μιλούν Ε. Βόζεμπεργκ και Κ. Αρβανίτης για το κράτος δικαίου

European Parliament
Η αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο

Το απόγευμα η συζήτηση, τι αναμένεται

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδος) ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Στη Ναυτεμπορική εν όψει της απογευματινής συζήτησης μίλησαν οι Ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Κώστας Αρβανίτης της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και οι 2 θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε να πραγματοποιηθεί ψήφισμα για το θέμα, στην πρώτη Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνεται: «Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Η συζήτηση αναμένεται επίσης να θίξει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τη μεταχείριση των μεταναστών, την κατάσταση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου».

Ε. Βόζεμπεργκ: Κακόβουλη επιμονή όσων υποκινούν το ζήτημα

«Τα ίδια πρόσωπα που φέρνουν τώρα το ζήτημα για πολλοστή φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, το είχαν φέρει και προ των εθνικών εκλογών, επιθυμώντας να πλήξουν την κυβέρνηση», επεσήμανε μιλώντας στη Ναυτεμπορική η Ελίζα Βόζεμπεργκ.

EUROPEAN PARLIAMENT

«Ο ελληνικός λαός έδωσε όμως με συντριπτική πλειοψηφία την εντολή σε αυτήν την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.  Αναφέρονται σε δεδομένα που ήδη είναι σε εκκρεμότητα από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και σε άλλα, που είναι, για παράδειγμα καταγγελίες αναπόδεικτες», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Αυτό δείχνει μια κακόβουλη επιμονή, που κατ’ αποτέλεσμα, αυτοί που το κάνουν και το υποκινούν, να πετυχαίνουν να διασύρουν τη χώρα. Είναι μια προσβολή  του ελληνικού λαού για την ετυμηγορία που έδωσε πρόσφατα στις εκλογές».

«Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν συνάδει με τον ρόλο του Κοινοβουλίου και τις αξίες που υπηρετούμε, αλλά κυρίως δεν βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και δεν γίνεται να μιλάμε για κράτος δικαίου σε μία χώρα που διακρίνεται για τη δημοκρατικότητά της και την οποία η εθνική αλλά και η πανευρωπαϊκή αρχή διαφάνειας έχει επιβραβεύσει για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.

«Αυτά τα ψηφίσματα γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης όσων αντιστρατεύονται τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών. Εμείς έχουμε μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση. Οι Ευρωεκλογές έρχονται και αυτή είναι και η σκοπιμότητα όσων το φέρνουν. Δεν μπορούν να επηρεάσουν. Ο ελληνικός λαός κρίνει και εγκρίνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις το έργο της κυβέρνησης, ασκώντας φυσικά την κριτική που ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει. Είναι εκτός τόπου και χρόνου και δείχνει μια εμπάθεια σε ένα θέμα που ουδέποτε προέκυψε και απεδείχθη», κατέληξε στη δήλωσή της στη «Ν» η Ευρωβουλευτής.

Κ. Αρβανίτης στη «Ν»: Η Ελλάδα δεν έχει ξαναέρθει σε τέτοια κατάσταση με το Κράτος Δικαίου

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται το θέμα. Αυτό που συμβαίνει πρώτη φορά είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει και επί παραβάσει. Έχουν γίνει πάρα πολλές συστάσεις και δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.», σημειώνει στη Ναυτεμπορική ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/The Left, Κώστας Αρβανίτης.

(POOL PHOTO/ PHILIPPE BUISSIN /EUROPEAN PARLIAMENT/ EUROKINISSI)

«Θα μιλήσουμε για την υποθέση Καραϊβάζ, αλλά και την υπόθεση των Τεμπών. Από την στιγμή που μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία προστατεύει τον βασικό μάρτυρα, τον υπουργό ευθύνης, δεν μπορεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό όταν έχουμε χάσει 57 ανθρώπους», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής μιλώντας στη Ναυτεμπορική.

«Τα θέματα είναι πολλά: από το ναυάγιο στην Πύλο, μέχρι τις καταγγελίες για τα pushbacks, τις καταγγελίες για την αστυνομική βία, αλλά και το ανάποδο, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με τον αστυνομικό που πέθανε αφότου χτυπήθηκε από τη φωτοβολίδα. Ακόμη κι αυτό το ζήτημα είναι θέμα κράτους δικαίου», τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης και προσέθεσε: «άλλα θέματα είναι και οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και οι παρακολουθήσεις με το Predator».

«Η Ελλάδα δεν έχει ξαναέρθει σε τέτοια κατάσταση. Είναι μια κακή εξέλιξη για τη χώρα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live την Ολομέλεια εδώ