Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Στρατηγικός στόχος να γίνει η Ελλάδα σημείο αναφοράς για τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία

Ο Κ. Μητσοτάκης στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, 11/1/2024. Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη στον τομέα του φαρμάκου, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Στρατηγικός στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς για τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Είναι ένας φιλόδοξος, αλλά εφικτός στόχος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη στον τομέα του φαρμάκου και επανέλαβε ότι η χώρα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Αφού εξήρε την άρτια οργάνωση, την υψηλή εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό της Boehringer Ingelheim, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη δημιουργία της αξίας μέσα από την καινοτομία». Στάθηκε στην επένδυση της Boehringer Ingelheim σε αυτή τη μονάδα, η οποία, όπως τόνισε, εξάγει προϊόντα αξίας 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς και στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό στις επιστήμες Υγείας.

«Έχουμε και πολλούς επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό» τόνισε και πρόσθεσε: «Ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε τους όρους για να επαναπατριστούν».

«Από το 2019 είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η επιλογή να χρησιμοποιηθεί το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο απέδωσε.

Επανέλαβε ότι η Υγεία είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι είναι αυξημένος κατά 50% ο προϋπολογισμός για την Υγεία σε σύγκριση με το 2019.

«Τα χρήματα που δαπανούμε δεν πρέπει να χάνονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε χρέος να τα κατευθύνουμε στην περίθαλψη».

«Κάθε ευρώ που θα εξοικονομηθεί μέσω εξορθολογισμού, θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της Υγείας για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.