Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: Επιστολή Γεραπετρίτη για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΑ/STR

Ο ΥΠΕΞ ζητεί να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύγκλιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και πλαισιώθηκε από 15 συμφωνίες συνεργασίας χαρακτηρίζεται ως βήμα εξομάλυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία άλλη κατανόηση. «Μας ενώνει η γεωγραφία και για τον λόγο αυτό έχουμε ένα χρέος να αναζητούμε λύσεις, να αφήνουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές και να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν, την θετική ατζέντα, την ανάγκη να έχουμε πιο στενές σχέσεις ως λαοί και στην ανάγκη να έχουμε οικονομικές σχέσεις και βεβαίως να μην έχουμε ένταση»

«Σκοπός μας είναι οι όποιες διαφωνίες υπάρξουν να μην παράγουν κρίσεις, και αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μας φτάνει αυτό, δηλαδή να μην δημιουργείται ένταση, και αν αυτό το βήμα μπορεί να μας οδηγήσει στην επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντηση ότι «θα πάμε βήμα-βήμα».