Skip to main content

Κυβέρνηση για Διακήρυξη Αθηνών: Η πρώτη φορά που οι ηγέτες Ελλάδας-Τουρκίας δεσμεύονται για «ήρεμα νερά»

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Κυβερνητικές πηγές: Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία των διαύλων επικοινωνίας και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων

Τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως αναφέρουν, είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι προβλέπει η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Καλής Γειτονίας – Δείτε το κείμενο

Επιπλέον, κατά τις πηγές του Μαξίμου, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»).

Ελλάδα – Τουρκία: Υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια – Αναλυτικά τα πεδία συνεργασίας

Από την κυβέρνηση τονίζουν πως είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.