Skip to main content

Επίσκεψη Ερντογάν: Ο διάλογος της Κ. Σακελλαροπούλου με τον Τούρκο πρόεδρο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΠτΔ: Να εργαστούμε από κοινού για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας - Ερντογάν: Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Την ανάγκη εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας στάθηκαν αφορμή για να αποδειχθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση κλίματος εμβάθυνσης της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς σχέσεις» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, Ελλάδα και Τουρκία είναι αναγκαίο να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας επίγνωση ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική  η εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος. Η επίσκεψή σας πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα» σημείωσε η ΠτΔ.

REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Διαβιβάζω τις ευχές στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. Και πάλι καλωσήρθατε» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και πρόσθεσε πως η επίσκεψη του είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Τούρκο ηγέτη στην τουρκική γλώσσα.

Τ. Ερντογάν σε Κ. Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Η κατ΄ιδίαν συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά πριν από τις 12.00 με την κ. Σακελλαροπούλου και τον κ. Ερντογάν να υπογράφουν στο βιβλίο διαπιστευτηρίων.

Η άφιξη του Τούρκου προέδρου στο «Ελ. Βενιζέλος»

Το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.00, λίγο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σηματοδοτώντας την έναρξη της επίσκεψης του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Τον Τούρκο ηγέτη υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία. Κατεβαίνοντας από το προεδρικό αεροσκάφος, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε χειραψία με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στις 11.00 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε στην προεδρική λιμουνίζα και η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή φωτ. ΕΡΤ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με σχεδόν 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Σε όλη την διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Αθήνας υπήρχαν παρατεταγμένοι αστυνομικοί ενώ πετούν συνεχώς το ελικόπτερο και τα drone της ΕΛΑΣ. Ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακροβολισμένοι σε ψηλά κτίρια της πρωτεύουσας, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα γύρω από την τουρκική πρεσβεία.

Τι κομίζει ο Ερντογάν στην Αθήνα

Το πρόγραμμα των επαφών

Στις 12.30 ο Τούρκος ηγέτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Υπουργικές συναντήσεις

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί διμερείς υπουργικές συναντήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 12:00 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ. Θα υπάρξουν επίσης συναντήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη θα συναντηθούν με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κυκλόφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι λόγω της επίσκεψης Ερντογάν

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS)

Λόγω της επίσκεψης έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

(ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS)

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση συγκεντρώσεων στη διάρκεια της επίσκεψης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των παρακάτω οδικών αξόνων: Λ. Κατεχάκη, Λ. Μεσογείων, Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Κηφισίας, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Μιχαλακοπούλου, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ποιοι σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί

naftemporiki.gr