Skip to main content

Τι κομίζει ο Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να περιοριστεί στη λεγόμενη θετική ατζέντα - Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση

Ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τις προθέσεις του να μην περιοριστεί σε συζητήσεις για τη λεγόμενη θετική ατζέντα του ΑΣΣ, αλλά να διευρύνει τη συζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, με συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, έτεινε μεν χείρα φιλίας στην Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ μιας λύσης-πακέτο σε ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη.

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω» ανέφερε προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των -κατά την Άγκυρα- ελληνοτουρκικών διαφορών.

Το «όχι» του Νίκου Δένδια

Στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου απάντησε λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η Συνθήκη της Λωζάννης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται, βεβαίως, ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί» διεμήνυσε ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

H θέση της κυβέρνησης

Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως οι σημερινές επαφές αποτελούν μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Η  ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αποτελεί μία θετική εξέλιξη, εφόσον τηρούνται τρεις προϋποθέσεις από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας: συγκεκριμένη ατζέντα με σεβασμό στις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, επαρκής προετοιμασία με βάση τις πρόσφατα διακηρυχθείσες προθέσεις και τη συνολική αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας και ορισμός του κατάλληλου timing για την πραγματοποίηση οιουδήποτε επιπέδου επαφών» ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης.

Σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κασσελάκης ζήτησε ο διάλογος «να αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα στις 11:00 και να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 11:30, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 12:15, θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο τέλος της συνάντησης θα πραγματοποιήσουν από κοινού δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν επίσης από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα ενώ τον κ. Ερντογάν θα πλαισιώνουν ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 13:30 παρουσία των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν και πλειάδας υπουργών. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς στις 16:00.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Το πρόγραμμα των συναντήσεων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις