Skip to main content

Αύριο τα αποκαλυπτήρια της νέας Κ.Ο. – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τη δυναμική της

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αλέξης Χαρίτσης: «Θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο» - Τι είπε για το ενδεχόμενων συνεργασιών

Σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 19.00 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί και η ονομασία του νέου σχήματος. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της υπό σύσταση Κ.Ο. θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής κάποιον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο εγχείρημα.

Μία πρώτη εικόνα για τη δυναμική της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει δημοσκόπηση της Realpolls για την εφημερίδα «Documento» της Κυριακής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην εκτίμηση το νέο σχήμα των 11 βουλευτών συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%. Ειδικότερα, η Ν.Δ. καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 37,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 14,7% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 12,8%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,8%, η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η νέα Κ.Ο. και το κόμμα Νίκη με 3,2% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,2%. Η ομάδα των 11 συγκεντρώνει ποσοστό 3,1%.

Βολές Αλ. Χαρίτση κατά του Στ. Κασσελάκη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο Αλέξης Χαρίστης άσκησε εκ νέου σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις διάσπασης έπαιξαν «και το ύφος και το ήθος». «Έχει να κάνει με το πώς διοικείς ένα κόμμα, πως απευθύνεσαι στην κοινωνία… Δεν έρχεται ο ‘μεσσίας’ και αδιαμεσολάβητα απευθύνεται στον λαό. Είναι και θέμα για το μήνυμα πολιτικού περιεχομένου που εκπέμπεται» ανέφερε.

«Φύγαμε γιατί δεν μπορούσαμε να βλέπουμε άλλο τον εκφυλισμό του χώρου. Βλέπαμε το τελευταίο διάστημα μια απαξίωση. Έπρεπε να υπερασπιστούμε την κληρονομία μας και όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε.

«Όνομα με πολιτικό περιεχόμενο»

Ερωτηθείς για την ονομασία του νέου φορέα απάντησε πως «Θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο». «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχεις πως σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή» δήλωσε.

Για το αν υπάρχει προσέγγιση της ομάδας των «11» με άλλα στελέχη που παραμένουν ή έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Φίλης, Σκουρλέτης και Τζουμάκας, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με πολλά στελέχη και πολλά εξ αυτών θα στηρίξουν την νέα προσπάθεια που ξεκινά με την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει συμπόρευση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε «το ΠΑΣΟΚ όταν απέρριψε την πρόταση για την απλή αναλογική, έδειξε ότι λειτούργησε επ’ ωφελεία της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Όμως επειδή πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον, προφανώς πρέπει να υπάρξει στο μέλλον συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο κ. Χαρίτσης ερωτήθηκε και για τον Αλέξη Τσίπρα για να απαντήσει πως «είναι σεβαστή η στάση του, αλλά εμείς έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας αυτονόμως και αυτοβούλως». Ανέφερε ακόμη πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: Θα εκπροσωπώ τη νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με ανάρτησή του στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει εκ νέου την στήριξή του στο νέο εγχείρημα, δηλώνοντας πως μέχρι τη λήξη της θητείας του θα εκπροσωπεί τη νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, όπως σημειώνει, δεν θα είναι «ο μόνος».

«Στηρίζω τον υπό διαμόρφωση φορέα και τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που ολοκληρώνει τη συγκρότησή της αύριο – Στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπώ μέχρι το τέλος της τρίτης και τελευταίας μου θητείας αυτή τη νέα προσπάθεια και δεν θα είμαι ο μόνος» αναφέρει συγκεκριμένα.