Skip to main content

Γ. Γκιόκας στο Naftemporiki TV: Η επιστολική ψήφος ανοίγει δρόμο για την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας

«Πολύ αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος μιλώντας στο Naftemporiki TV και στην εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού ο κ. Γκιόκας είπε πως η θέσπιση της επιστολικής ψήφου «ανοίγει το δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου». Όπως σημείωσε, με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειά εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου.

Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνηση ότι θέλει να αντιμετωπίσει την αποχή ή ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα ψήφου σε ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ο κ. Γκιόκας σχολίασε ότι «είναι πρόσχημα για να πετύχει άλλους στόχους». Ο ίδιος θύμισε ότι στις δύο προηγούμενες εκλογές που έγιναν καλοκαίρι, το ΚΚΕ είχε προτείνει τρόπους να λυθεί το πρόβλημα ψήφος των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως η διαμόρφωση ειδικών εκλογικών καταλόγων που υπάρχουν για άλλους εργαζόμενους όπως οι ναυτεργάτες, ώστε αυτοί που εργάζονται σεζόν να μπορούσαν να ψήφιζαν από τον τόπο δουλειάς τους, κάτι που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε, όπως είπε.

«Δεν είναι λοιπόν στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο χειραγώγησης της ίδιας της ψήφου», πρόσθεσε. Μια άλλη πλευρά είναι πως «υποβιβάζεται η ίδια η έννοια της συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία στο ”ταχυδρομώ ένα φακελάκι”» συνέχισε.

ΚΚΕ: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ επισημαίνει πως «με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους». «Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου» τονίζει ο Περισσός.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, όπως αναφέρει, «πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει».

«Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους» συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που καλεί την κυβέρνηση «εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία».