Skip to main content

Στον προϋπολογισμό η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη για ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρήσαντες

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKNISSI

Η νέα ΚΟ θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες

Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ξεχωριστές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την οποία θα σχηματίσουν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου.

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δύο διασπάσεις των προηγούμενων ημερών. Κύκλοι της ομάδας των «6+6» που αποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά.) έκαναν γνωστό χθες ότι δεν αναμένεται σήμερα κάποια ανακοίνωση για την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημείωσαν, όμως, ότι η νέα ΚΟ θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Έδωσαν, μάλιστα, έμφαση στην κοινοβουλευτική πρεμιέρα της νέας ΚΟ λέγοντας ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν «σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση από απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, και συγκεκριμένα την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα».

Εναλλακτικό σχέδιο

«Στόχος της παρουσίας στον προϋπολογισμό είναι πέρα από την σκληρή κριτική η εμφάνιση και ενός πρώτου εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αυτό το σχέδιο προφανώς θα στηρίζεται σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη» ανέφεραν. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εμφανιστεί δυναμικά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό» τόνισε στο ίδιο πνεύμα ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες επικεφαλής της νέας ΚΟ θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Τσίπρα, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαφορές της ομάδας που αποχώρησε από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή αρθρογραφία του ο κ. Χαρίτσης άσκησε σκληρή κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης αναφέροντας ότι «εξυπηρετήσεις και προνόμια στην κορυφή της πυραμίδας, επιδόματα στην βάση της, επικοινωνιακά τεχνάσματα, εξαγγελίες δίχως αντίκρισμα και η όλη λογική της “φτηνής ανάπτυξης” δίχως κανόνες μπορεί να εξασφαλίζουν την συναίνεση αρκετών προς το παρόν, αλλά υπονομεύουν το μέλλον της χώρας». Με ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα είναι μέλος της νέας ΚΟ.

Κασσελάκης: Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα

Τα οικονομικά ζητήματα θέτει ψηλά στην ατζέντα και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δεν θα μετέχει φυσικά στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αφού δεν είναι βουλευτής αλλά θα παρεμβαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις του εκτός κοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε χθες στην κυβέρνηση ότι το 2024 θα επιβαρύνει τους πολίτες με 1,63 δισ. επιπλέον φόρους. «Θέλουμε -και θα εργαστούμε γι’ αυτό- ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε τρεις και λίγο για τον πολίτη» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έδωσε μια πρόγευση της κριτικής που θα ασκήσει το κόμμα του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε ό,τι αφορά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. «Για τον Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων. Και αναρωτιέμαι, πόση αξία μπορεί να έχουν στο δημόσιο διάλογο τα επιχειρήματα ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν επηρεάζει τις τιμές και δεν επηρεάζει τον πληθωρισμό, τη στιγμή που στην Πορτογαλία έχουμε μια πτώση πληθωρισμού σχεδόν 18%, στην Κύπρο έχει πάει στο 5,5%, η Ισπανία 9,3% και βεβαίως στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 7,3% ενώ η Ελλάδα είναι στο 11%» τόνισε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.