Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελία διαζυγίου και από την ομάδα Αχτσιόγλου – Οι αποφάσεις των «6+6»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η φορτισμένη ομιλία του Νάσου Ηλιόπουλου, οι βολές που δέχθηκε και η προαναγγελία της απόφασης για οριστική αποχώρηση από το κόμμα

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη προανήγγειλε χθες η ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, μετά από μαραθώνια συνδιάσκεψη των μελών της.

Την ίδια ώρα, το προεδρικό περιβάλλον και οι υποστηρικτές του εξαπέλυαν επίθεση στο πρόσωπο του Νάσου Ηλιόπουλου. Η ομάδα «6+6» δεν προχώρησε σε ανακοίνωση αποχώρησης αλλά κύκλοι της κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης με τον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του.

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» ανέφεραν. «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» συμπλήρωσαν αργά χθες το βράδυ.

10 ώρες με τη συμμετοχή 1.000 στελεχών

Στη δεκάωρη πανελλαδική συνδιάσκεψη πήραν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης».

«Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή τη βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις» τόνισαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των μελών που τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποχώρησης, αν και εκφράστηκαν και θέσεις από κάποια στελέχη της ηγετικής ομάδας υπέρ της παραμονής.

Οι βολές κατά Αναγνωστοπούλου και Ηλιόπουλου

Πάντως οι σταγόνες που φαίνεται να ξεχείλισαν χθες το ποτήρι ήταν αφενός οι προσωπικές βολές του Παύλου Πολάκη στη βουλευτή Σία Αναγνωστοπούλου λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη και αφετέρου η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το προεδρικό περιβάλλον στον κ. Ηλιόπουλο και η οποία συνοδεύθηκε από συντονισμένο κύμα ύβρεων εναντίον του από ψευδώνυμους λογαριασμούς του διαδικτύου.

Αφορμή για τη στοχοποίηση του κ. Ηλιόπουλου αποτέλεσε αναφορά του στη συνδιάσκεψη ότι το τοπίο της αναζήτησης εσωτερικών εχθρών στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «βάλτο». Μάλιστα, η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, η οποία αρχικά είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη συνέχεια μεταστράφηκε υπέρ του κ. Κασσελάκη, ευχήθηκε στον Νάσο Ηλιόπουλο «καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο».

«Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα» απάντησε λίγο αργότερα ο κ. Ηλιόπουλος στους επικριτές του.

«Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο» συμπλήρωσε διαψεύδοντας όσους του καταλόγισαν ότι χαρακτήρισε «βούρκο» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρηση της νεολαίας Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η μεγάλη πλειονότητα των μελών της Οργάνωσης Νεολαίας της Θεσσαλονίκης καταλογίζοντας αυταρχισμό στον κ. Κασσελάκη.

«Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο» επισήμαναν οι νεολαίοι της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξελίξεις πραγματοποιούνται ενόσω η μία μετά την άλλη οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (Opinion Poll, Marc, GPO) εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στην τρίτη θέση, με περίπου μία μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟ