Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας για Τέμπη: Το ΚΚΕ εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη – Υπερψηφίζουμε και όποια άλλη πρόταση για Προανακριτική

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Το ΚΚΕ είναι εδώ για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό» ανέφερε από το βήμα της Βουλής

Το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών» ανέφερε Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για τη πρόταση του κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τόνισε πως «θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ είπε ότι στο επίκεντρο της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος τίθεται «η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, βήμα-βήμα «προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές».

«Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους. Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές. Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό» επισήμανε, προσθέτοντας «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση».

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους-οφέλους και το “πάμε και όπου βγει” στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού. Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών».

«Σήμερα όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς υπεκφυγές και διάφορες δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί. Επίσης στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών αλλά και μη πολιτικών προσώπων» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Βολές κατά της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ, είναι γνωστό, πως μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής. Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί…» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση όμως είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ.»

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ. και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

«Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων -οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα “ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία”. Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε την καθυστερημένη απάντηση των κομμάτων αυτών στην πρόταση του ΚΚΕ προσθέτοντας «κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται να ομολογούν ότι θα ήθελαν στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η πρόταση για προανακριτική, για να την απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως μπορεί να το κάνει, για να μπορούν μετά να την καταγγείλουν για συγκάλυψη».

Εγκάλεσε τα κόμματα αυτά για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη υποβολή προτάσεων εκ μέρους τους είπε «μα, προφανώς γιατί ψάχνετε να βρείτε, πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες του ενός και του άλλου και κυρίως της εγκληματικής πολιτικής της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών που υπηρετήσατε όλοι σας».

«Μάλιστα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επικαλείται κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία όμως διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρους του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας. Μα, τελικά, τι νομίζετε αυτό είναι το μόνο παράπτωμα; Αυτό είναι το βασικό παράπτωμα; Γιατί εμείς και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσσωμος ο ελληνικός λαός βλέπει πως το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών που έφτασε τελικά στην τραγική απώλεια δεκάδων, 57 νέων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπενθύμισε, επίσης, την προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για Προανακριτική όπως αυτή που φέρνει το ΠΑΣΟΚ «και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα».

«Σοβαρευτείτε επιτέλους»

«Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος, το έλεγε πριν από λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Μήπως κι αυτός θέλει να βγάλει τη Ν.Δ. από τη δύσκολη θέση; Μήπως είναι και αυτός “5η φάλαγγα”, όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρότινος συντρόφους τους κάποια άλλα νέα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ; Σοβαρευτείτε επιτέλους…» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εδώ, για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα, όσο προχωρά και η ποινική διαδικασία. Ότι θα γίνει διερεύνηση, θα ακουστεί η αλήθεια -όσο αυτό μπορεί να συμβεί- και θα βγουν στην επιφάνεια όσο περισσότερα γίνεται.

«Θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής και όποια άλλη αντίστοιχη κατατεθεί»

Εμείς ξέρετε πως δεν έχουμε μεγάλες αυταπάτες, άλλωστε υπάρχει αρνητική εμπειρία, από το παρελθόν, από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων εδώ μέσα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας: «Το ΚΚΕ θα κάνει, όμως, ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτή την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες Κ.Ο. έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ