Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου – Νέοι διαξιφισμοί Τσακαλώτου και Πολάκη

Φωτ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Συνεδριάζει στις 16.30 το Ε.Γ. στη σκιά της δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και με το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης να χτυπά κόκκινο

Μία ακόμη κρίσιμη δοκιμασία για την πορεία του κόμματος αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 16.30.

Το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη στη σκιά της δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και με το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης να χτυπά κόκκινο. Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Star δείχνει υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στο 12,9% από 15,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου. O κ. Κασσελάκης έρχεται τρίτος σε καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 12,1%, έναντι 48% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 13,8% του Νί κου Ανδρουλάκη. Ωστόσο, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, η συντριπτική πλειονότητα, συγκεκριμένα το 77,7% θεωρεί  ότι το κόμμα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Με ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται το στίγμα που θα δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην παρέμβασή του, αλλά και η στάση που θα τηρήσει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σε κοινή παρέμβασή της με τους κ. Χαρίτση και Ηλιόπουλο είχε ζητήσει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση των διαδικασιών για το συνέδριο.

Στην ηγεσία του κόμματος επιμένουν πως «δεν υπάρχει ”εμφύλιος”» στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για «μεμονωμένα στελέχη που κινούνται αντικαταστατικά, και έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Δ. Αυγέρη: Αμφισβητούν την ίδια τη διαδικασίας της εκλογής προέδρου

Μιλώντας σήμερα στον Ant1 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη εξαπέλυσε νέες βολές προς τους διαφωνούντες λέγοντας πως «στην αρχή υπήρξε μια αμφισβήτηση προς το ίδιο το πρόσωπο του προέδρου, από πού έρχεται, αν έχει ή δεν έχει χρήματα, στη συνέχεια έγινε αμφισβήτηση της ίδιας της επιλογής των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξαν τον κ. Κασσελάκη», ενώ «τώρα αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση».

Σε ό,τι αφορά τις παραπομπές στελεχών προς διαγραφή η κ. Αυγέρη είπε πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προχώρησε σε διαγραφές» αλλά «σε μια δήλωση για να εκφράσει την πολιτική του απαρέσκεια και καταδίκη για συγκεκριμένη συμπεριφορά, που υπερέβη κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές και της καλοπροαίρετης και της κακοπροαίρετης κριτικής. Και παρέπεμψε –έχει το δικαίωμα να το κάνει- στα αρμόδια καταστατικά όργανα του κόμματος για να επιληφθούν επί του θέματος».

Κληθείσα να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της GPO και τα ευρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ίδια σημείωσε πως δεν αγιοποιεί ούτε δαιμονοποιεί τις δημοσκοπήσεις. «Είναι προφανές ότι μέσα σε μια περίοδο κρίσης, οι πολίτες και κυρίως ο κόσμος που σκέφτεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετείχε στη διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου, εμπιστεύεται το Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, λένε ότι η νέα ηγεσία του κόμματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», παρατήρησε.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά

Το εκρηκτικό κλίμα εν όψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων συντηρούν τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra24 εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του κόμματος και τον προβληματισμό του για τη χθεσινή δημοσκόπηση που δείχνει ότι πολύς κόσμος «δεν βλέπει καν ως αριστερό» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που θα κριθεί είναι εάν στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν έχει την απαίτηση να είναι σε ένα κόμμα που όλοι συμφωνούν με εκείνον. «Θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες, ίσως εβδομάδες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά, όχι με την απαίτηση να κυριαρχεί, αλλά να υπάρχει χώρος γι’ αυτή» είπε.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος δε πρέπει να κάνουμε επιθέσεις για το lifestyle και ξεκαθάρισε πως η θέση του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία είναι «εντελώς νομιμοποιημένη».

Ωστόσο παρατήρησε πως τα στελέχη που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη «δημιούργησαν τραύματα, επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις» και κλιμάκωσε την κριτική του στην ηγετική ομάδα λέγοντας πως δεν έχουν ενωτική διάθεση.

«Ακούμε ότι είμαστε υπονομευτές ενώ από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε boost όπως όταν βγήκαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης αρχηγοί». Σχολιάζοντας την στάση της ηγεσίας απέναντι σε όσους διαφωνούν επισήμανε πως «πρέπει να είναι ανοιχτή η ηγεσία στην κριτική» και εκτίμησε πως είναι σε λάθος κατεύθυνση η παραπομπή των τεσσάρων στελεχών προς διαγραφή.

«Έχει ένα ρήγμα αυτό το κόμμα. Όταν από την άλλη υπάρχουν στελέχη που λένε ‘άκου να δεις Τσακαλώτο’ και με αυτό το ύφος… οι δικοί μας δεν μιλούν με αυτό το ύφος» δήλωσε ενώ ερωτηθείς αν με αυτή του την αναφορά φωτογραφίζει τον κ. Πολάκη απάντησε:

«Δεν είναι μόνος του ο κ. Πολάκης, είναι πολύ που τον υποστηρίζουν και έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο κριτικής. Αν κάποιοι από αυτή τη μεριά πουν κάποια υπερβολή μπορεί να είναι η πίεση που έχουν δεχθεί αυτά όλα αυτά τα χρόνια που τους λένε ‘υπονομευτές’ και ‘σηκωθείτε και φύγετε’» είπε.

Ανέφερε ακόμη πως το να βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή τομεαρχών δεν δίνει σήμα ενότητας, καθώς – όπως είπε – είναι «ο πιο επιθετικός».

Π. Πολάκης: Θα τα πούμε στα όργανα

Στις παραπάνω βολές του κ. Τσακαλώτου απάντησε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του:

«Ευκλείδη με προκάλεσες πολύ, αλλά δεν θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα όργανα».