Skip to main content

Γιατί επισκέπτεται το Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης

Φωτ. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή η κυβέρνηση - Θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής όλων των χωρών στην περιοχή

Στη «Σύνοδο Κορυφής του Καϊρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου πως η  Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Προστασία αμάχων – Λύση δύο κρατών

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και στη διάνοιξη διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Στόχος να μην επεκταθεί η σύρραξη

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις εξής χώρες: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Και μένει να φανεί ποιοι θα δώσουν το παρών και ποιες προτάσεις θα καταθέσουν.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς θα μπορούσε να «διαχυθεί» σε όλη τη Μέση Ανατολή

Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε μεταναστευτικό και οικονομία

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα μένει να φανεί αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των ροών στο μεταναστευτικό, κάτι που σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν παρατηρείται. Να σημειωθεί εδώ πως το  μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που η Αθήνα θέλει να βρει σημεία επαφής με την Άγκυρα και στόχος είναι να γίνουν βήματα προόδου μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο.

Επίσης κρίσιμο είναι και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου ενώ στο πεδίο της οικονομίας πολλά θα κριθούν και από τη διάρκεια της κρίσης.