Skip to main content

Κασσελάκης: Δεν πρόκειται να αποχωρήσω για να έρθει κάποιος «από μηχανής Θεός»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ομιλία προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Να «ξορκίσει» τις ευρύτερες ζυμώσεις που διενεργούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς επιχείρησε ο Στέφανςο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει σενάριο να αποχωρήσει για να έρθει κάποιος από μηχανής Θεός, διαβεβαίωσε ωστόσο η δική του καρέκλα θα ήταν το τελευταίο εμπόδιο σε περίπτωση ευρύτερης συναίνεσης.

Στα highlights της ομιλίας του και η φράση «κηρύσσω ανένδοτο» που χρησιμοποίησε με όλες τις φορτισμένες ιστορικές παραδηλώσεις και την παραπόμενη κριτική που αναπόφευκτρα θα εγείρει.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγώντας το «δεν αποχωρώ», ανέφερε: «Το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών με ανέδειξε ως αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», πρόσθεσε ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας: «Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της».

«Τελευταίο εμπόδιο η καρέκλα»

Εδειξε ωστόσο ανοιχτός σε ένα θεωρητικό σενάριο συνεννόησης λέγοντας: «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα.  Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  απέκλεισε πάντως διαπραγματεύσεις κορυφής και  «παζάρια» όπως τα χαρακτήρισε των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό.

Συνεργασία στη Βουλή

Στο πλαίσιο αυτό, παρότρυνε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παραγωγή προτάσεων νόμου, ενώ παρότρυνε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστούν. «Αρχίστε με το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε ως ηττημένη των εκλογών τη Νέα Δημοκρατία, με την εξής συλλογιστική: «Τα μηνύματα της κάλπης είναι ηχηρά. Η ΝΔ υπέστη μία καθίζηση, πρωτοφανή σε σχέση με τη χρονική περίοδο μέσα στην οποία συνέβη. Ένα μόλις χρόνο από τις εθνικές εκλογές. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ κατέγραψε το μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της. Έσπασε ακόμα και το αρνητικό ρεκόρ του Σαμαρά. Έχασε περίπου 1,2 εκατ. ψήφους από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, περίπου 1 εκατ. από τις κάλπες του Ιουνίου 2023 και 1,3 εκατ. ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε 13 μονάδες σε έναν χρόνο. Εκείνος βέβαια θα μας πει ότι έχασε μόνο 6,5 μονάδες – στον μισό χρόνο φυσικά».

Ζήτησε καταψήφιση της Φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να μην υποκύψει στα «δωράκια» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Για να αποτρέψουμε όλοι μαζί την επανεκλογή της χειρότερης Προέδρου που είχε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αυτή την εποχή διερευνάται και για σκάνδαλο διαφθοράς (σύμβαση προμήθειας εμβολίων covid19 με την Pfizer). Καλώ και το ΠΑΣΟΚ, να δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα ακολουθήσουν μια τέτοια, καταστροφική επιλογή. Να καταψηφίσουν και εκεί. Να συμβάλουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που κινούνται στα αριστερά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ένα διάλογο για την πρόταξη μιας δημοκρατικής υποψηφιότητας για την Προεδρεία της Κομισιόν. Για να γλιτώσουμε την Ευρώπη από τη συνέχιση της σημερινής αποσυνθετικής πορείας».

«Ανένδοτος»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε:

«Έχω και έχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών. Από αυτό το βήμα, με την πλήρη αντίληψη της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί, κηρύσσω ένα ανένδοτο αγώνα. Για την ενίσχυση της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξη».