Skip to main content

Politico: Ο Σ. Μισέλ θέλει τον Κ. Μητσοτάκη στην θέση της ντερ Λάιεν – «Ξεκάθαρο όχι» το μήνυμα του πρωθυπουργού

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διαψεύδει κατηγορηματικά η εκπρόσωπος του προέδορυ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί στους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλάβει τη θέση της φον ντερ Λάιεν, με την Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρενέρικσεν στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσαν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

«Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες. Δεν έχει αναφερθεί κανένα συγκεκριμένο όνομα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο»,  δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Για να ρίξει το μαχαίρι ακόμα περισσότερο, ο Μισέλ προτείνει στις πλευρικές του συνομιλίες ότι η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη φον ντερ Λάιεν και του οποίου το όνομα διακωμωδείται. για την κορυφαία θέση.

Όπως σημειώνει το Politico, ήδη υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αναλάβει δεύτερη θητεία με τον  πρωθυπουργόςτης Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα  νέο πρόεδρο  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ηγετικής θέσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, διευθύντρια επικοινωνίας σε διεθνή θέματα, του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή”.

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν εντελώς γελοίο.
Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο»