Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός- Θα ζητήσει περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

REUTERS/Jon Nazca

Μεταναστευτικό, διεύρυνση της ΕΕ, κλιματική αλλαγή και ανταγωνιστικότητα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Η στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι άμεσες προτεραιότητές της τίθενται επί τάπητος στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Μεταναστευτικό, διεύρυνση της ΕΕ, κλιματική αλλαγή και ανταγωνιστικότητα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη δώσει από χθες το στίγμα ζητώντας από την Ευρώπη περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό αλλά και αυξημένους πόρους, τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι υπέρ ως επένδυση στο μέλλον. Ωστόσο, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Αλβανία είναι ανάμεσα στις χώρες που περιμένουν στην ουρά για την ένταξη στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι προέχει η ΕΕ να συζητήσει για το μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία, ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.