Skip to main content

Κακοκαιρία: Σφοδρές επικρίσεις για την «προετοιμασία» του επιτελικού κράτους

(ΣΕΒΙΝΑ ΔΑΡΙΩΤΟΥ/ EUROKINISSI)

Σε υψηλούς τόνους η κριτική της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία πρόληψης και αντιμετώπισης ενός ακόμη φυσικού φαινομένου ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο πληθαίνουν οι εικόνες της καταστροφής αλλά και οι πληροφορίες για αγνοούμενους από την κακοκαιρία Daniel.

Πυρά από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ

Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι μετά τις δασικές πυρκαγιές απέτυχε και στις νεροποντές. Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε ως όφειλε έως τις 31/12/2021 τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. «Δεν μπορούμε να ακούμε για “επιτελικότητα”, για να μην πω τη λέξη “αριστεία” στην επάρκεια και στην ανθεκτικότητα, αν δεν ξεκινάμε πρώτα από το βασικό σχεδιασμό και αναβαθμισμένα εργαλεία που ζητάει πρώτα-πρώτα η Ευρώπη» είπε. Κατηγόρησε δεν την κυβέρνηση ότι «μένει σε εξαγγελίες».

«Οι πλημμύρες στη Μαγνησία και οι εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα είναι εικόνες δυστοπίας», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε στην κυβέρνηση ότι δουλειά της δεν είναι να προβαίνει σε διαπιστώσεις για τα φυσικά φαινόμενα αλλά «η πρόληψη και η ετοιμότητα». «Είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές; Είχαν καθαριστεί τα ρέματα και τα φρεάτια; Είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι δήμοι για τις απαραίτητες ενέργειες; Γιατί δεν υπήρχε η ετοιμότητα, η οποία όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι κύριο χαρακτηριστικό του επιτελικού κράτους;» διερωτήθηκε η κυρία Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «βλέπουμε πως το επιτελικό κράτος δεν είναι μόνο ανίκανο, αλλά τελικά είναι και εγκληματικό».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του σε ψηφιακή πλατφόρμα σχολίασε επικριτικά: «το επιτελικό κράτος βουλιάζει και η οργή ξεχειλίζει». Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων στον Έβρο. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν κάηκαν ποτέ ένα εκατομμύριο στρέμματα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Βολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντίδρασή του μετά την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στον Έβρο εξαπέλυσε και ο Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή. «Στον Έβρο, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ιστορία της Ε.Ε., ο κ.Μητσοτάκης θα πάει την Παρασκευή. Ύστερα από 20 μέρες! Για καλοστημένο μάρκετινγκ. Πρέπει η κοινωνία να ξέρει ότι θα έχει δίπλα της έναν άνθρωπο την ώρα της μάχης.  Ο Μητσοτάκης είναι “πρωθυπουργός εκ των υστέρων”» κατήγγειλε.

ΚΚΕ: Επιτελική ανικανότητα

Σε πολύ πιο υψηλούς τόνους ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, δήλωσε ότι «πριν με τις πυρκαγιές, τώρα με τις πλημμύρες, αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο για το λαό η επιτελική ανικανότητα του αστικού κράτους». «Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Καμία προετοιμασία, όμως, ακόμα και αφού υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την καταστροφή που έρχεται» είπε επίσης. Ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε ακόμη ότι «εδώ και μέρες υπήρξε η πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στο Βόλο και στη Μαγνησία και αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα για τον καθαρισμό φρεατίων, δημιουργία αναχωμάτων – έστω και της τελευταίας στιγμής – σε επικίνδυνα σημεία για την υπερχείλιση ποταμιών και ρεμάτων, η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του “112”».