Skip to main content

Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Δυναμική επέκταση της συνεργασίας

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση σε ενέργεια – πολιτική προστασία

Το «εξαιρετικά επιτυχημένο» τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου Ισραήλ χαιρέτισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην 9η τριμερή Σύνοδο οι τρεις ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για πολλά διαφορετικά πεδία, υπογραμμίζοντας τη δυναμική επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας.

Στο τραπέζι η επέκταση της τριμερούς εταιρικής σχέσης με τη συμμετοχή της Ινδίας

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το ενδιαφέρον των τριών χωρών να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας. «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η ενέργεια στο επίκεντρο

Οι συνομιλίες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στην ενέργεια, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύσεις οι οποίες απολαμβάνουν τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά έχουν επίσης δοκιμαστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, θα έχουν σίγουρα την υποστήριξή μας» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ισραήλ και την Κύπρο για τη συνδρομή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε πως η πολιτική προστασία είναι ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως η ενίσχυση της συνεργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να είναι μόνο επωφελής.

Έκανε ακόμη ειδική αναφορά στον «ακμάζοντα τουρισμό» και στις τρεις χώρες, στην επέκταση των επενδύσεων και του εμπορίου, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες συνεργασίας και στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Με τη σειρά του ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για μία «δυναμική συμμαχία» που στόχο έχει την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στα διάφορα πεδία συνεργασίας και τόνισε πως οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη βούληση για εντατικοποίησή της στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στις σχέσεις των τριών χωρών που ακμάζουν δίνοντας έμφαση στις ιστορικές ρίζες και στις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση σε ενέργεια – πολιτική προστασία

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η εμβάθυνση «των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

naftemporiki.gr