Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο βήμα προς τη νέα ηγεσία – Οι τάσεις και ο χορός των υποψηφίων

Aris Oikonomou / SOOC

Η Πολιτική Γραμματεία ορίζει τον οδικό χάρτη της εκλογής νέου προέδρου. Οι προτάσεις, οι τάσεις και τα ονόματα.

Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την χάραξη του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου ή νέας προέδρου και ενώ αναμένεται το πρόσωπο που θα ανοίξει πρώτο τον «χορό των υποψηφίων».

Τρεις ημέρες μετά το σοκ της παραίτησης του προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σταθμίσουν τα δεδομένα για την προετοιμασία μιας γρήγορης αλλά και με ευρεία συμμετοχή από βάση διαδικασίας που θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέου ή νέας προέδρου στο κόμμα μετά από περισσότερα από 15 χρόνια.

Το μεγαλύτερο αγκάθι φυσικά είναι ο χρονισμός της διαδικασίας καθώς ο κίνδυνος να μείνει το κόμμα ακέφαλο μέχρι την ΔΕΘ στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αποσυσπείρωση και να υπονομεύσει τον στόχο για «επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος στις ευρωκάλπες του Ιουνίου του 2024. Από την άλλη πλευρά μια ενδεχόμενη προσφυγή στη βάση του κόμματος για ανάδειξη ηγεσίας μέσα στο καλοκαίρι, μετά από την διπλή εκλογική ήττα των βουλευτικών εκλογών αλλά και την αποχώρηση του κ. Τσίπρα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη συμμετοχή των πολιτών.

Προτάσεις για εκλογή προέδρου πριν το συνέδριο

Μια πρόταση που συζητείται μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο είναι να διεξαχθεί η εκλογή της νέας ηγεσίας στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και το συνέδριο να διεξαχθεί σε μεταγενέστερη φάση, ώστε να μπορεί να δώσει ο νέος ή η νέα αρχηγός το παρών στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και λίγες ημέρες αργότερα να ριχθεί στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μια άλλη πρόταση που υποστηρίζεται από στελέχη του κόμματος είναι να διεξαχθεί άμεση εκλογή μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της ανάδειξης του προσώπου που θα προταθεί για να αναλάβει την προεδρία της ΚΟ με την Όλγα Γεροβασίλη να παραμένει το φαβορί. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και η πλήρωση σειράς θέσεων στο κόμμα και στη Βουλή (όπως ο διευθυντής της ΚΟ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής που εκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.α.) ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο (6, 7 και 8 Ιουλίου).

Τα ονόματα

Εντωμεταξύ, τα μέλη των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πραγματοποιήσει ήδη σειρά συναντήσεων (ψηφιακών και δια ζώσης) τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με κύριο αντικείμενο, προφανώς, την στήριξη υποψηφίων για τη θέση του προέδρου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες να ανοίξει και επισήμως ο χορός των υποψηφίων με τη δημόσια ανακοίνωση κάποιου στελέχους.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, εντείνονται οι πληροφορίες ότι και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σκέφτεται να διεκδικήσει την ηγεσία. Σε χθεσινή ανάρτησή του ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα θα συνεχίσει να λειτουργεί με συντροφικότητα, αλληλεγγύη, τιμιότητα αλλά και με αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές και αποτελεσματικές οργανωτικές δομές. «Ψυχραιμία και όχι αποφάσεις με πίκρα ή με θυμό. Η ιστορία ούτε σταματά ούτε τελειώνει, συνεχίζει να γράφεται από τη δράση των ανθρώπων, των κινημάτων, των νέων ηγετών» συνέστησε ο κ. Πολάκης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα πρόσωπα που θεωρούνται επικρατέστερα για να διεκδικήσουν την ηγεσία είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Ρένα Δούρου.