Skip to main content

Naftemporiki TV: Οι δεσμοί του κόμματος Σπαρτιάτες με Κασιδιάρη και το σενάριο ακύρωσης της εκλογής τους

Τι αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Το ενδεχόμενο ακύρωσης της εκλογής του κόμματος των Σπαρτιατών, όπως συζητείται τις τελευταίες ημέρες, ανέλυσε στο  Naftemporiki TV,  Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Καμτσίδου, ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπει ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως εκλογοδικείο ελέγχει το κύρος των εκλογών.

Άρα μπορεί να ξεκινήσει  μία δίκη, με την οποία να αμφισβητείται η νομιμότητα της εισόδου των Σπαρτιατών στην Βουλη. Με την προϋπόθεση όμως ότι τουλάχιστον 12 πολίτες προσφύγουν και αμφισβητήσουν την εκλογή τους, στις 12 περιφέρειες που εξελέγησαν.

Αυτό σημαίνει 12 δίκες, όπου πρέπει να αποδειχτεί ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος αποτελείται  από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις (σσ: Κασιδιάρης), όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Είναι μία δύσκολη υπόθεση , που θα πληγώσει ακόμη περισσότερο το πολίτευμα, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί αποδεικτικό υλικό, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Στην περίπτωση δε, που  γίνουν δεκτές οι ενστάσεις ,  τότε θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, αφού αλλάζει η σύσταση της Βουλής και ανακατανομή των εδρών δεν μπορεί να γίνει από το Δικαστήριο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Καμτσίδου, η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου να γίνει επίκληση έλλειψης νόμιμων προσόντων για κάθε βουλευτή, στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, αφού απλώς θα πάρουν την θέση τους οι αναπληρωματικοί