Skip to main content

Naftemporiki TV: Τι πιθανότητες υπάρχουν να περάσει το εκλογικό τέχνασμα του Κασιδιάρη

Η εκτίμηση του Χαράλαμπου Ανθόπουλου, καθηγητή Δικαίου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Την άποψη πως,  νομοτελειακά, ο Άρειος Πάγος, θα θεωρήσει πως ο συνδυασμός υποψηφίων που επιχειρεί να κατεβάσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι εν τοις πράγμασι κόμμα, και άρα ισχύουν οι διατάξεις του νέου νόμου που εμποδίζουν την κάθοδο στις εκλογές κόμματος με πραγματικό αρχηγό που έχει καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις, εξέφρασε ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δικαίου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μιλώντας στη naftemporiki TV.

Κατά τον κ. Ανθόπουλο, οι πράξεις του Ηλία Κασιδιάρη, ερμηνευτικά, έχουν προφανή στόχο καταστρατήγησης του προσφάτως ψηφισμένου νόμου, που τον εμπόδιζε να κατέβει στην εκλογική διαδικασία.

Το τέχνασμα που επιχειρεί τώρα ο καταδικασμένος ως ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής, είναι να ξεπεράσει τις προβλέψεις του νόμου, με συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων που θα κατέβουν σε παραπάνω από μία εκλογική περιφέρεια, αποσκοπώντας σε ποσοστό άνω του 3%, ώστε να εισέλθει στην Βουλή.

Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνεται από μία «αρχαΐκή» πρόβλεψη της εκλογικής νομοθεσίας, όπως είπε ο κ. Ανθόπουλος.

Πάντως, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αυτό που δεν μπορεί να εμποδιστεί από τον νόμο είναι η συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές, καθώς δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, για το οποίο προϋπόθεση είναι να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα.

Ξανά υποψήφιος βουλευτής ο Κασιδιάρης με το κόμμα «Έλληνες»