Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή – «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω την ευθύνη»

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη - Συγγνώμη στους ανθρώπους που πληγώσαμε» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου

Δεν παρέλαβε τη δεύτερη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου – όπως είπε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Έχετε τη δικαιοδοσία για το τι θα επακολουθήσει» είπε απευθυνόμενος στην Κ. Σακελλαροπούλου.

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα» ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη – Συγγνώμη στους ανθρώπους που πληγώσαμε»

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε». «Νομίζω χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή» δήλωσε.

Αναγνώρισε ακόμη πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό». «Φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμη και για όσους ψήφισαν Ν.Δ. γιατί διαμορφώνονται συσχετισμοί που εάν επαναληφθούν στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία, με την παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της έδειξε ότι δεν σέβαται το κράτος δικαίου και τον πλουραλισμό» ανέφερε.

«Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό» είπε, προσθέτοντας πως το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Πρόσθεσε ακόμη πως προσωπικά αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αυτό για τον ίδιο – όπως είπε σημαίνει «στέκομαι και δίνω τη μάχη». «Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως ζητά συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» και διαβεβαίωσε πως «θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να μην έχουμε μία παντοδύναμη ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, αλλά και να παραμείνει η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Η σκυτάλη στον Ν. Ανδρουλάκη

Ο επόμενος πολιτικός αρχηγός που θα πάρει την σκυτάλη θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε συναγερμό και αναζήτηση νέου αφηγήματος

Υπενθυμίζεται ότι χθες γύρω στις 17:00 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της επέστρεψε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που του είχε αναθέσει το πρωί η ΠτΔ, δεδομένου – όπως είπε – ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

Ειχε προηγηθεί ο κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στους οποίους και μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου.

naftemporiki.gr